A A A

Nošnje i narodno stvaralaštvo

Oduvijek su postojale i jasno se razlikovale svakodnevna (radna) i svečana nošnja; narodne igre, bećarc...

Active ImageOduvijek su postojale i jasno se razlikovale svakodnevna (radna) i svečana nošnja. U svakodnevnom životu muškarci su nosili ljeti gaće i košulje od tkanog platna (lan i konoplja) sa tkanicom. Takođe se po potrebi nosio zubun u vidu prsluka od sukna (bez rukava). Obično su ljudi išli bosi ili u putravcima. Zimi su nosili košulje sa gaćama, šalvare i gunjeve. Gunjevi su ogrtači od sukna sa rukavima u vidu današnjeg kaputa, u dužini jakni. Kao kape koristile su se šajkače (ravne) koje su se uglavnom kupovale.

Active ImageNARODNE IGRE - Narodne igre su u Čečavi poslednjih godina gotovo nestale. Rijetki su skupovi na kojima se povede kolo i zapjeva neka od starih pjesama. Stariji naraštaji se rijetko okupljaju, a mladi su potpuno izgubili vezu sa folklornom tradicijom. Sa prestankom rada Kulturno-umjetničkog društva prestalo je i interesovanje mladih za izvorni folklor.
 Sve do kraja šezdesetih godina Čečava je bila poznata po narodnim igrama koje su se razlikovale od igara susjednih krajeva. One su uglavnom bile donesene iz Srbije. Po mišljenju etnologa koji su se bavili proučavanjem folklora teslićkog kraja sve igre nose karakter igara panonske koreografske oblasti.