A A A

Три теренске амбуланте теслићког Дома здравља добиле су мини лабораторије. Циљ је, како из управе поручују, здравствене услуге што више приближити пацијентима.

Задњих неколико година теслићки Дом здравља у сарадњи са општинском управом у континуитету ради на унапређењу рада теренских амбуланти. Директор ове установе Младен Кованушић истиче да је једно од кључних опређељења менаџмента приближити здравствене услуге становништву у руралним подручјима. Након уређења простора и набавке пратеће опреме, на ред је дошло увођење мини лабораторијских процедура.

 „Ево овдје смо у Прибинићу, у једној од три амбуланте гдје ћемо инсталирати мини лабараторијску опрему. Поред Прибинића, опрему ћемо инсталирати у амбулантама у Блатници и Чечави. Вриједност опреме је око 10 000 КМ и комплет је финансирано из Општине Теслић.“ – рекао је Кованушић

Мини лабораторије које су инсталиране у три највеће теренске амбуланте врло су битне љекарима за рад у породичној медицини, а уједно требало би да олакшају доступност услуга пацијентима који су на антикоагулантној терапији.

„Лабараторијске претраге које планирамо увести у подручне амбуланте у Прибинићу, Чечави и Блатници подразумијевају утврђивање количине протромбина у крви и одређивање вриједности ИНР-а за пацијенте који су до сада морали из тих теренских амбуланти сваких седам дана, односно петнаест, а поједини и мјесечно да долазе овдје у главну лабараторију. Такође уводимо и одређивање појединих упалних параметара као што су седиментација и фибриноген. И морам да напоменем да смо већ раније у већину теренских амбуланти увели одређивање липидограма, односно количине холестерола и триглицерида у крви.“ - навео је Стојан Смиљанић, помоћник директора за медицинска питања.

До краја године теслићки дом здравља требало би да стави у функцију нови простор главне лабораторије и породичне медицине, а у плану је и набавка санитетског возила, као и замјена крова на згради хитне помоћи.

 

Извор: ФБ страница Дом здравља "Свети Сава" Теслић