Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Crkva Brvnara – svjedok jednog vremena

Na dvanaestom kilometru od Prnjavora, na razmeđu sa derventskom opštinom, smješteno je selo Palačkovci, koje posebno u ovo ljetno vrijeme plijeni svojom prirodnom ljepotom.

Putnika namjernika dočekuju livade išarane poljskim cvijećem,z eleni šumarci, cvrkut ptica… pitoma sredina, idealna za odmor, kakvu samo može selo pružiti… neko bi rekao već viđeno, ali…u okrilju Palačkovaca smješteno je neprocjenljivo blago pravoslavne vjere – crkva Brvnara, nacionalni bh spomenik nulte kategorije. Bogoslužbenik u ovoj srpskoj svetinji, protojerej palačkovački Ranko Jeftimir vodi nas pričom kroz vrijeme, istoriju…

 
 

 

Crkva ,,Brvnara,, u Palačkovcima postoji od 1843. godine o čemu postoji i trag-iznad ulaznih vrata urezana godina izgradnje, počinje priču otac Ranko.

,,Na mjestu na kojem je ,,Brvnara,, nikada ranije nije bila izgrađena druga, već su samo preneseni dijelovi stare kamene crkvice koja je bila smještena u obližnjoj šumi Crkvištu. Prema narodnim predanjima ta crkva potiče iz doba Svetih apostola Petra i Pavla, koji su na putu za Rim prolazili kroz ove krajeve i propovjedali hrišćanstvo.,,kaže sveštenik.

Kamena crkvica, po svemu sudeći, imala je značajnije likovne vrijednosti što je posebno došlo do izražaja tokom 1998. i 1999. godine kada je restauraciju dvije ikone i carskih dveri uradila slikar-konzervator Milica Kotur. Tada je utvrđeno da ispod prikaza cara Solomona i cara Davida postoji stariji slikani sloj, koji se do danas održao samo u fragmentima, ali čijoj ljepoti noviji radovi nisu ni blizu.

Pravoslavni narod je u turobna vremena pod turskom okupacijom utjehu nalazio u vjeri. Međutim, crkvu nije bilo lako izgraditi posebno što se po odobrenje za izgradnju moralo ići čak u Carigrad. Postoje razne legende, a ovdje je najvjerovatnija ona stopa-dukat, odnosno koliko dukata se uloži tolika crkva se može izgraditi. Domaći majstori su pri gradnji koristili kamen i drvo,odnosno najzastupljeniji prirodni materijal. Njihova domišljatost došla je do izražaja kada su shvativši da je parohijanima potrebnija veća crkva napravili strehu pod koju može stati više ljudi nego u samu crkvu. Prema narodnim kazivanjima kada su to turski vlastodršci uvidjeli glavnom majstoru su odsjekli ruku kako ne bi više mogao raditi.

Zanimljivo je, priča sveštenik Ranko, da zbog sigurnosti vjernika na ovakvim crkvama nema prozora,a jedna od specifičnosti crkve ,,Brvnare,, je i poseban dio u tavanu gdje su tokom bogosluženja, zbog bojazni od turske odmazde, bile smještene žene.

Dolaskom austro-ugarske vlasti na područje BiH, crkva je dobila mogućnost izgradnje zvonika, koji je u vrijeme Otomanskog carstva bio zabranjen jer se njime oglašavao poziv na okupljanje vjernika. Zvona koja su stavljena kod crkve ,,Brvnare,, u vrijeme rata 1914. godine istopljena su i korištena u austro-ugarskoj vojsci za pravljenje topovske đuladi i granatiranje srpskih položaja. Godine 1926. kupljena su nova zvona koja su i danas u upotrebi.
Crkva ima u posjedu i Jevanđelje iz perioda austro-ugarske vladavine, napisano na crkveno-slovenskom. Zanimljivo je da je na njemu zapisano kako potiče iz vremena Franca Josipa Prvog, imperatora austro-ugarskog i velikog vojvode srpskog.

Crkva ,,Brvnara,, svjedoči o velikoj ljubavi mještana prema svojoj vjeri, koji su je izgradili i ostavili u naslijeđe svojim potomcima, da je vole i poštuju.

,,Ljepše crkve u BiH nema,, kaže palačkovački sveštenik u penziji Vinko Topić i prisjeća se svog prvog bogosluženja u staroj crkvi. ,, Pred crkvom se okupilo 4 do 5 puta više vjernika nego što ih može stati u unutrašnjost ove svetinje,zbog čega sam održao propovjed ispred crkve, ,priča otac Vinko.
Nakon ove službe došlo se na ideju o gradnji nove crkve, čija je realizacija počela 1970. godine.

Crkva koja danas nosi ime Svetog Vasilija čudotvorca građena je 17 godina po uzoru na crkvu u Krnjevu, u Srbiji i jedina je crkva u BiH izgrađena u vrijeme komunizma. I za nju je vezana zanimljivost jer je sagrađena na mjestu kuće u kojoj je živio sveštenik Vinko, pošto se na drugi način nije mogla dobiti građevinska dozvola.

Po istom, projektu izgrađena je još samo crkva u Birmingemu, u Engleskoj.
Parohijani sela Palačkovci i sada njeguju pravoslavnu tradiciju,koja se nikad nije prekidala,a najviše se okupljaju u vrijeme velikih praznika.T ako će biti i danas kada će u povodu hramovne slave Svetih apostola Petra i Pavla-Petrovdana više sveštenika bogoslužiti u staroj crkvi ,,Brvnari,,.

Crkve brvnare postoje samo u BiH i Srbiji, zbog čega kao svjedoci jednog vremena predstavljaju veliku turističku atrakciju. ,,Za našu crkvu postoji interesovanje, a posebno su brojne đačke ekskurzije,, kaže sveštenik Ranko i dodaje da je bilo posjeta i turista iz Češke i Italije. On ističe da bi se, imajući u vidu kako su Palačkovci smješteni na putu kojim se od Banja Luke putuje za Beograd, trebalo više uraditi po pitanju promocije ove svetinje.

Rješenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH iz Sarajeva, od 27.marta 1970. godine, Srpska pravoslavna crkva-brvnara Svetih apostola Petra i Pavla u Palačkovcima ima svojstva nepokretnog spomenika kulture i stavljena je pod zakonsku zaštitu. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj u maju 2005. godine donijela je odluku da se ova pravoslavna svetinja proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tamara Stojanović – SRNA

prnjavor.info

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.