Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Dokumentarni film „Ljubi brata“

Film je premijerno prikazan sredinom godine,  sadrži potresne scene i svjedočenja preživjelih zarobljenih boraca Vojske RS koji su prošli kroz logore Lipa, Kamenica, Gostović, Banovići, Tuzla, Zavidovići, Zenica i Vareš.

"Svjedočenjem živih svjedoka o stradanjima pokazujemo svijetu, međunarodnoj zajednici, Međunarodnom sudu u Hagu i Sudu BiH da možemo oprostiti, ali nikada ne smijemo zaboraviti strane plaćenike koji su dovedeni u BiH i kojima je mjesto u Sudu BiH, a ne da se deportuju u zemlje iz kojih su došli", naglasio je predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić.

On je rekao novinarima u Banjaluci da su nakon 17 godina od 64 ubijena logoraša pronađena tijela njih samo 10.

"Za ukupno 160 stradalih, Rasim Delić, koji je komandovao logorima koje su prošli vojnici i civili Ozrena i Vozuće, osuđen je na tri godine zatvora", naglasio je Dukić.

On je podsjetio da je na inicijativu Saveza logoraša RS, a na osnovu svjedočenja preživjelih logoraša do sada snimljeno 11 filmova i najavio da je ove godine planirano snimanje filma o stradanju Srba u 126 logora u Sarajevu.

Autori filma "Ljubi brata" Milan Knežević i Dalibor Josipović zahvalili su se borcima VRS koji su u filmu svjedočili o sopstvenim stradanjima i istakli da su bivši zarobljenici kroz svoje ispovjesti još jednom morali proći pakao logora.

Rad na filmu "Ljubi brata" trajao je od januara do maja 2009. godine, a njegovo prikazivanje ponuđeno je televizijama u BiH i inostranstvu.

 
 

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.