Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Čečava 1939. godine

Politika, četvrtak 6. jul 1939. godine
 
Planinsko selo Čečava ima 13 šivaćih mašina, 3 radio-aparata, čitaonicu i nekoliko nacionalno-kulturnih ustanova
Ali u ovo najnaprednije selo Vrbaske banovine može se doći samo – kozjom stazom
Na jednoj uzvišici iznad donjeg toka reke Usore, u Srezu teslićkom, prostire se planinsko selo Čečava. Ovo selo se spominje još 1323. godine u jednoj povelji kojom bosanski ban Stjepan i brat mu Vladislav nagrađuju kneza Grgura Stipanovića, dajući mu na poklon selo Čečavu i  još četiri sela u tadašnjoj oblasti Usori.
I pored toga što je potpuno odvojeno od ostalo sveta, jer je ovaj kraj skoro besputan, u kulturno-prosvetnom pogledu Čečava je svakako najnaprednije selo u Vrbaskoj banovini.

Najviše zasluga za napredak sela Čečave pripada svešteničkoj porodici Stojana Stankovića, poreklom Hercegovca, koji je rukopoložen za sveštenika sela Čečave 1820. godine. Pop Stojan Stanković, koji je umro 1884, prva je ličnost koja pokreće duhovni život svojih parohijana. Mada sprečavan od strane turskih vlasti, pop Stojan uspeva da okupi oko sebe prve domaćine, koje poziva da "s Bogom i narodom" podignu hram gde će se Bogu moliti. I u selu Čečavi sagrađena je 1865. godine prva srpsko-pravoslavna crkva u ovim krajevima.

U građenju hrama učestvovao je sin popa Stojana, pop Stevan Stanković, koji je rukopoložen 1853. godine  i posle očeve smrti nasledio je parohiju. Pop Stevana je posle smrti, 1890. godine, nasledio sin pop Jevrem, koji je uspeo da još 1882. godine otvori u Čečavi prvu srpsku osnovnu školu, u kojoj je on bio prvi učitelj. To je ujedno bila prva srpska konfesionalna osnovna škola.
Od tada u selu Čečavi počinje planski rad. Pored popa Jevrema, učiteljsku dužnost vršio je nekoliko godina ranije tada dosta pismen seljak Jovan S. Jotanović, koji je i danas živ, i čije su zasluge  velike na prosvetnom polju. Prvi stručno obrazovani učitelj u selu Čečavi bio je Svetislav Stojisavljević, koji je radio sporazumno sa popom Jevremom. Godine 1903. podignuta je nova školska zgrada. Posle Svetislava Stojisavljevića ređaju se učitelji: pokojni Đorđe Bugarski, Dušan Kostrešević, Anka Milošević, supruga pokojnog Đorđa Bugarskog, Mihailo Popović, Stevo Stojanović i pokojni Dušan Maletić. Učitelji su  većinom bili Vojvođani.

Po naređenju popa Jevrema, koji je vodio glavnu reč u selu, svi učitelji su vršili, pored učiteljske i ostale korisne dužnosti. U toku rada osnovano je pevačko društvo, diletantska družina, pododbor "Prosvete", "Soko" i još neka društva. Diletantska družina sela Čečave, koja i danas postoji, priređivala je s uspehom nacionalne pozorišne komade po bližoj i daljoj okolini.

Crkvena opština izdržavala je školu, crkvu, učitelje i društva.

Pored još deset živih đaka Jovana S. Jotanovića ovo selo sa oko 280 domova ima preko 90 % pismenih žitelja i važi kao najpismenije selo u Vrbaskoj banovini.
Pošto ni austrijske, kao ni turske vlasti nisu rado gledale naše nacionalne javne radnike, to je i pop Jevrem, odmah početkom svetskog rata interniran u Aradu, gde je 1916. godine teško oboleo. Otpušten kući, zaslužni borac pop Jevrem umire 11. maja iste godine u Čečavi. Sahranjen je u crkvenoj porti, a narod mu je  iz blagodarnosti podigao lep nadgrobni spomenik. Treba spomenuti da pored popa Jevrema u početku svetskog rata internirano još 10 viđenih domaćina iz Čečave. Školsku, crkveno-opštinsku i veliku biblioteku popa Jevrema, kao i ostalu društvenu imovinu, austrijske vlasti su zaplenile i uništile.
Po oslobođenju, u selo Čečava dolazi iz rata bratić pokojnog Jevrema, jeromonah Vasilije Stanković koji prima parohiju i počinje da skuplja nove snage za rad. Ubrzo, jeromonah Vasilije uspeva da sagradi u Čečavi sokolski dom, gde se danas priređuju razne zabave, posela, sokolske vežbe i predavanja. Premešten u Miloševac, jeromonah Vasilije su ubrzo razboleo, vratio se u Čečavu i tu umro 1. oktobra 1933. godine.
Odmah posle oslobođenja, u Čečavi je osnovao sokolsko društvo g. Mika Majstorović, sestrić pokojnog popa Jevrema. G. Majstorević je sada privatni činovnik,   ali ovaj vredan pobornik sokolske misli osnovao je i sokolsko društvo u Tesliću.
Od 1913. godine u selu vrši dužnost učiteljica gđa Zorka Jotanović, kćerka pokojnog popa Jevrema, koju seljaci mnogo cene radi njenih zasluga na opštem narodnom prosvećenju.
Sada je sveštenik u selu Čečavi g. Stojan Stanković, sin pokojnog Đorđa Stankovića, drugog brata popa Jevrema. Đorđe je bio poznati zadrugar, narodni guslar i tajni član Narodne odbrane. Pop g. Stojan Stanković s uspehom nastavlja rad svojih prethodnika.
Selo Čečava dalo je do sada pet sveštenika, jednog učitelja, šest srednjoškolaca, 27 "Privrednikovih" pitomaca i raznih preduzetnika, među kojima se nalaze tri samostalna trgovca, jedan građevinski preduzimač – preduzeće "Čečava" u Beogradu. Zauzimanjem sveštenika g. Stankovića, u Čečavi je 1930. podignuta nova dvorazredna škola.
Pored dvojice prvih dobrovoljaca, predratnih begunaca – g. Jakova Petkovića, viteza Karađorđeve zvezde, sada trgovca u Tesliću i Gligora Prodanovića, koji je poginuo kao dobrovoljac u ratu – selo Čečava dalo je još 14 dobrovoljaca. Austrijanci su pre rata selo Čečavu zvali "Mali Beograd", čime su verovatno hteli da ironišu jaku nacionalnu svest ovog naprednog sela.
Mnoge starije i mlađe žene i devojke svršile su damaćičke i stručne tečajeve za  šivenje. U Čečavi danas ima 13 šivaćih mašina i tri radioaparata. Seoska čitaonica redovno prima dnevne listove i časopise.
Ali, pored svekolikog napretka na kulturno-prosvetnom polju, Čečava mnogo trpi, i to ne radi slabe strukture tla i neracionalne obrade zemlje, već zbog nemanja komunikacije sa susednim selima i varošima. A ovo napredno i zaslužno selo trebalo bi vezati sa ostalim svetom bar jednim skromnim kolskim putem. Jer u Čečavu je nemogućno doći drukčije sem pešice ili na konju.  

 

 

 

Original: POLITIKA 1939.

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.