Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Čečavska četa

Dizanje ustanka u Čečavi 1941. godine, prema svjedočenju učesnika, išlo je dosta teško. Kao prvi ustanici navode se Novak Prodić, Vaso Goričanac, Bogdan Antić, Milan Cvijić i Slavko Tomić. Ova grupa Čečavaca pridružila se grupi naoružanih ljudi iz Pribinića koje su predvodili Uroš Buštrumić, Teodor Arsenić i Đorđe Miladić i formirala logor u zaseoku Cvijići. Sa još dvije grupe naoružanih ustanika (teslićka i banjalučka) odlučeno je da se narod Čečave i okolnih sela sazove na skup na kome će se pozvati na ustanak. Skup je zakazan za 20. avgust na Lučicama. Vođe ustaničkih grupa nisu uspjele organizovati okupljeni narod. Insistiranje na dogovoru o organizaciji i preduzimanju oružanih napada završilo se rasulom.

Opredijeljeni ustanici na čelu sa Novakom Prodićem i Urošem Buštumićem ostaju u Cvijićima i ubrzo organizuju napad na žandarmerijsku stanicu u Šipragama. U ovom napadu Novak Prodić je ranjen u nogu i vratio se u Čečavu. Liječen je nekoliko dana u štali Maksima Đekića, a onda u kačari Time Jotanovića. Liječile su ga učiteljica Zorka Jotanović i njena kćerka Mira.Dana 26. septembra 1941. godine grupa ustanika sastaje se na Crkvenima, pod Tešića gajem. Grupi se priključio oporavljeni Novak Prodić i tu se formira Čečavska četa. Za komandira se bira Novak Prodić, a za njegovog zamjenika Simo Ivanić. Četa je imala dva voda. Komandir Prvog voda bio je Rade Mikanović, a komandir Drugog Savo Jotanović. Za desetara su izabrani Stojan Tomić i Lekso Stanojević iz Čečave, Risto Petrović iz Osivice i LJubo Ivanov iz Ukrinice.Prva akcija Čečavske čete bio je napad na šumski voz na dvanaestom kilometru na Lukindan (31. oktobar). Zasjeda je postavljena na mostu preko Ukrine, a u napadu je ubijen jedan domobran. Komandni kadar Čečavske čete je zajedno sa četom prešao na stranu četnika u puču 17. 4. 1942. godine. Simo Ivanić i Savo Jotanović su u jesen 1942. godine proleterskim jedinicama predali svoje oružje i vratili se svojim kućama. Rade Mikanović i Novak Prodić ostali su u četnicima. Mikanović je poginuo u borbi sa jedinicama NOV, a Prodić je odbio da se preda, pa je 1946. godine likvidiran u Đekonovićima (Ukrinica). Stojan Tomić je napustio četu 1943. i četnici su ga ubili 1944. godine kao odbornika NOO Čečava. Lekso Stanojević je 1943. stupio u partizane i umro od tifusa 1944. godine.

Prvi komandir Čečavske čete bio je Dušan Krunić. Kasnije na mjesto komandira dolazi Novak Prodić. Komesar Čečavske čete bio je Edhem Pobrić od novembra 1941. godine do januara 1942, a poslije njega je došao Živo Preradović, do tada komesar Vijačanske čete. Poslije četničkog puča Čečavska četa na čelu sa Novakom Prodićem ulazi u sastav bataljona „Tankosić" kojim komanduje Jovo Kitić. Poslije pogibije Jove Kitića 1943. godine komandu bataljona preuzima Novak Prodić.

 

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.