Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Četnička organizacija

Za Čečavu i danas neki kažu da je četnički kraj. Mnogi smatraju da zbog toga selo nije napredovalo i da je zaostajalo u razvoju. Ni jedna ni druga priča nemaju mnogo osnova. Niti je Čečava imala veću ni bolju četničku vojsku od okolnih sela, niti su se druga srpska sela brže i bolje razvijala.

Pouzdano se zna da je u Čečavi prije rata postojala četnička organizacija. O njenom osnivanju, radu i članstvu nema pisanih tragova. Zna se da je 1937. godine kod crkve u Čečavi održan veliki četnički zbor na kome je govorio Kosta Pećanac. Kažu da je gost bio i nekakav Rus. Kosta Pećanac je u Čečavu došao dresinom iz Teslića. Na stanici u Čečavi dočekalo ga je oko stotinu omladinaca. Prisutni pamte da je skidao košulju i pokazivao rane po tijelu, govoreći kako je svojom rukom zaklao trista Bugara. Pitao je popa Stojana Stankovića kada će da ga proglasi za sveca, govoreći da je zaslužniji od svetog Đorđa, jer je ovaj ubio samo jednu aždaju.Od zakletih četnika iz Čečave u četnike su u Drugom svjetskom ratu otišli Boško Gačić, Marko Lukić i Novak Prodić. Velika većina ih se uzdržala od vojnog angažovanja.

Mnogi Čečavci ni danas ne znaju šta je značilo organizovano četništvo prije rata, pa se za četničku organizaciju u Čečavi vezuju razne priče. Četnici su do kraja Prvog svjetskog rata bili dobrovoljci u sastavu neregularnih trupa, četa i odreda različite jačine pod komandom četovođe ili vojvode. Nosili su nacionalnu nošnju i koristili se za bliske akcije. Prvo su se pojavili u Makedoniji u drugoj polovini 19. vijeka. Prve veće for-macije četnika pojavljuju se u Srpsko-turskom i Rusko-turskom ratu i balkanskim ratovima. U Prvom svjetskom ratu četnici su bili formirani u četiri odreda sa 500 — 750 boraca i dodijeljeni Š armiji i Užičkoj vojsci. Istakli su se velikom hrabrošću u Kolubarskoj bici i u borbama protiv Bugara. U slavnim bitkama Dobrovoljačkog odreda vojvode Vojina Popovića (vojvoda Vuk) izbačeno je iz stroja oko 3.500 boraca. Od 4.000 ljudi na Krf je u povlačenju stiglo oko 500 četnika.16Čečavsko četničko društvo bilo je ogranak teslićke organizacije Udruženja četnika. Takve organizacije postojale su i u Pribiniću, Buletiću i Blatnici. Nema dokaza o brojnosti ogranka u Čečavi, a mnogi misle da je bio najbrojniji.

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.