Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Bratoubilaštvo i paradoksi jednog teškog vremena (1)

Књига “ Братоубилаштво и парадокси једног тешког времена“ од 165 до 192 говори о Чечави. У наставку ћемо додавати дио по дио… Knjiga je istinito svjedočanstvo ljudi koji su se, na svoj način, borili za život.
 

О аутору

Boško N. Petrović (rođen 29. marta 1928. godine, u Osivici kod Teslića, preminuo 2008) bio je jugoslovenski novinar i borac NOB-a.

Rođen je od oca Nede Petrovića i majke Mare (Nikolić) Petrović. U predahu borbi završio je analfabetski tečaj, a osnovnu, srednju, daktilografsku i novinarsku školu vanredno. Radio je na više odgovornih referata u službi javne bezbjednosti. Sarađivao je sa više listova, časopisa, radio i televizijskih kuća u Jugoslaviji. Duže vremena bio je glavni i odgovorni urednik Radio Teslića.

Autor je istorijskih romana „Berači tuge“ i „Oplakane ljubavi“, monografija „Tajne oko Tajna“ i „Bratoubilaštvo i paradoksi jednog teškog vremena“. Bio je član redakcionog odbora za izdavanje monografije „Teslić u NOB“ i reprint izdanja monografije Petra Bogunovića „Iz usorskog kraja i okoline“ iz 1937. godine. Autor je više feljtona, članaka, komentara i reportaža objavljenih u časopisu „Trinaesti Maj“, listovima i časopisima SFRJ.

Посвета

 

Вама ваше величанство и наше највеће светитељствo:
– СЛОБОДО!
– ИСТИНО!
– ПРАВДО!
– ЉУБАВИ!

Да Ваша свјетлост и топлота вјечито грије: срца, душе и тијело свих житеља једине рајске планине – мајке нам земље!
Вама храбри антифашисти чије јунаштво и херојство тако немилосрдно онемогући неизбјежна братоубилачка борба!
Вама невиним и часно палим у тој борби, и Вама за чије се гробове не зна – нека се вјечно за Ваша имена знаде!
Вама чије се чојство високо издиже изнад зла времена и тешких догађаја чувајући другога од себе и оних око себе на  вјечну славу, понос и углед свог рода, порода и народа!?
Вама чија херојска и часна борба сврстава наше народе и земљу у побједнички фронт великих савезника и побједника над фашизмом!?
Вама уцвијељеним, ожалошћеним, увријеђеним, осрамоћеним и пониженим током антифашистичке и братоубилачке борбе од било које страе и било чијих зликоваца!
Вама погинулим, рањеним, ожалошћеним, унесрећеним, са свог огњишта протјераним и пониженим у минулом вјерско-националном сукобу народа Босне и Херцеговине за рачун фанатизованих националиста, шовиниста и егоиста!
И на крају: свим добротворима, доброчинитељима и племенитим људима у тешким временима искрена и вјечна захвалност, а невиним и часно палим у тешким биткама као и преминулим божијом вољом нека је вјечни мир, рај, покој, слава и хвала!
Теслић, 20 маја 2003.
 
Nastaviće se…

2 Коментарa

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.