Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Novinski zapis

„I pored toga što je potpuno odvoječo od ostalog sveta, jer je ovaj kraj skoro besputan, u kulturno-prosvetnom pogledu Čečava je svakako najnaprednije selo u Vrbaskoj banovini." Tako je zapisivao novinar „Politike" (potpisan sa V.J. — vjerovatno Vuk Jelovac), boraveći u Čečavi jula 1939. godine. U opširnoj reportaži, koju je „Politika" objavila 6. 7. 1939. godine, novinar pažljivo i nadahnuto bilježi istoriju sela i njegov kulturni uzlet.

U reportaži novinar biranim riječima spominje sve značajne ljude za čija imena se vezuje kulturni, duhovni i ekonomski napredak sela, tako da se ovaj tekst može uzeti kao mali istorijski vodič. Nije novinar propustio da obavijesti čitaoce najpoznatijeg srpskog dnevnog lista da su Austrijanci prije Prvog svjetskog rata Čečavu zvali „mali Beograd", zaključujući da su „verovatno hteli da ironišu jasnu nacionalnu svest ovog naprednog sela".
 

Na kraju, novinar ne propušta da uzdahne nad nesrećnom sudbinom viđenog sela: „Čečava mnogo trpi, i to ne radi slabe strukture tla i neracionalne obrade zemlje, već zbog nemanja komunikacija sa susednim selima i varošima a ovo napredno i zaslužno selo trebalo bi vezati sa ostalim svetom bar jednim skromnim kolskim putem jer u Čečavu je nemoguće doći drukčije sem pešice ili na konju."

 

Sticajem ratnih okolnosti sve riječi i danas ostaju aktuelne. Makadamski put od Stanara do Čečave i danas je jedva prohodan za teretni saobraćaj.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.