Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Rastuške pećine

 

Prostor "Rastuških pećina" obuhvata površinu od 50 ha i nalazi se u istoimenom mjestu, sa desne strane regionalnog puta Teslić- Doboj, oko 12km od Teslića. U neposrednoj blizini Pećina nalaze se Banja Kulaši i Banja Vrućica. Galerija slika

 

 

"Rastuške pećine" su kompleks od 6 uzajamno povezanih pećina, tako da predstavljaju enklavu karsta, sa svim karakteristikama kraškog terena: pećinama, ponornicama, vrtačama i stijenskim masivima. Ulaz u centralnu pećinu nalazi se na Hrnjinom brdu na 432 m nadmorske visine i udaljen je 80 m zapadno od Gornje pećine.

 

Active Image

 

Pećine predstavljaju najveći speleološki objekat na području Republike Srpske. Skoro na cijeloj dužini bogate su nakitom, kalcitnim naslagama u kombinaciji otopinama minerala, među kojima se naročito ističe tkz. "Tigrova koža". Po ukrasima, koji su vrlo raznovrsni po obliku i veličini, ova pećina spada među najljepše u BiH, odnosno tri ovakve vrste u Evropi.

 

Pećine su u toku rata 1990. godine bile predmet istraživanja Kustosa muzeja u Sarajevu i direktora Prirodnjačkog muzeja iz Pariza. Istraženi dio iznosi 350 m, a sastoji se od više kanala i dvorana. Prilikom istraživanja pronađeni su tragovi boravka čovjeka starijeg kamenog doba, a i metalnog doba (razne vrste kamenih noževa, sjekira, rezača kože). Isto tako pronađena je "zgura", koja nastaje  prilikom topljenja metala i to na dva ognjišta. Prije čovjeka u pećini su bili nastanjeni pećinski medvjed, pećinski šakal i sabljasti tigar. Stanovnik pećine bio je i pračovjek tipa Kremenjonca i Krapinca (ostaci kosti noge).

 

Tragovi i uzorci iz Rastuške pećine  propisno fotografisani i smješteni u najlonske folije nalaze se na prvom mjestu na odjelu praistorije u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Pored ovoga i perioda antičke istorije pronađeni su predmeti starih Grka: mač, strijela i keramika kao i mnogo drugih predmeta.

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.