Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Stanari: Istorija rudnika

Prvi geološki podaci o uglju u stanarskom basenu datiraju sa početka 20. vijeka (F. Katzer). Eksploatacija uglja u Stanarima je započeta 1948. godine na otvorenom kopu Raškovac.
 

 Podzemna eksploatacija je počela 1955. i trajala je do 1975. godine u sjevernom dijelu basena (kopovi 1, 2, 3 i 4). U južnom dijelu, otkopavanja su vršena od 1974. do 1980. (kop Ostružnja). Počev od 1974, iskopavanje uglja je uglavnom bilo skoncentrisano na površinskim kopovima, kada je u sjeverozapadnom dijelu basena i otvoren površinski kop Raškovac. Projektovani godišnji kapacitet proizvodnje od 600 000 tona je postignut samo 1989. i 1990. godine.

 

Rudnik Stanari obezbjeđuje najviše radnih mjesta u regionu planine Krnjin. Od sredine osamdesetih godina rudnik se suočavao sa ozbiljnim finansijskim problemima i pratećim pobunama radnika. Problemi su se pogoršali sa događajima tokom devedesetih godina i velikim ekonomskim padom kao njihovom posljedicom.   

 

Zbog nedostatka sredstava i ulaganja u obnavljanje i nabavku nove opreme, nivo proizvodnje je iz godine u godinu opadao. Godine 2004.  proizvodnja je bezmalo stala, a rudnik nije mogao da zadovolji potrebe svojih kupaca. Ovo je dovelo do gubitka povjerenja kod klijenata, koji su masovno počeli da se okreću ka drugim snabdjevačima. Ovu lošu sliku su upotpunila  nagomilana dugovanja prema dobavljačima.  

 

Do 2004. godine rudnik Stanari je bio suočen sa likvidacijom. U tom trenutku je zapošljavao 284 radnika. Moral zaposlenih je zbog nagomilanih dugova i neisplaćenih zarada bio na izuzetno niskom nivou.  

Suočene sa mogućnošću likvidacije rudnika i  socijalnog sloma, vlasti Republike Srpske su u septembru 2004. raspisale međunarodni tender kako bi se našao privatni partner za rudnik.
 
(eft)

0 Comments

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.