Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Domaćim firmama pola milijarde

 

 

 

Od milijardu i 300 miliona KM, koliko je procijenjeno da će koštati projekat izgradnje termoelektrane Stanari, čak 520 miliona mogla bi da "poberu" preduzeća iz BiH.

– Najviše dobiti imaće građevinska preduzeća, koja će biti angažovana na izgradnji. Takođe, očekujemo da veliki dio istražnih i pripremnih radova završe domaće kompanije koje su  kvalifikovane za te poslove – izjavio je, prilikom jučerašnje prezentacije novog projekta, Stevo Lončar, direktor Rudnika i Termoelektrane Stanari.

 

U EFT naglašavaju da će od ove investicije ogromnu korist imati i firme koje se bave prevozom, snabdijevanjem, hotelijeri, ugostitelji i druga preduzeća koja pružaju usluge za kojima je već izražena potražnja.

 

– Biće posla za hiljade radnika različitih profila i zanimanja, a ohrabruje nas što su Stanari već počeli da se ubrzano razvijaju. Zadovoljstvo će za sve biti još veće kada budu proizvedeni prvi kilovati električne energije u ovoj termoelektrani – objašnjava Nenad Savić, portparol EFT grupacije.

Među brojnim preduzećima koja su zainteresovana za poslove na izgradnji TE Stanari, jučerašnjoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici austrijskog "Strabaga", "Tuzla puteva", "Gradipa" Prnjavor, "Dalekovoda" Rudanka, ITT Tuzla, ali i preduzeća iz susjednih zemalja.

 

– Saradnju s EFT već imamo i želja nam je da je produžimo kroz ovaj projekat. Nadamo se da ispunjavamo zahtjeve koji se od nas očekuju. Naša želja je da posao dobijemo i kvalitetno ga odradimo – rekao je Mato Majstorović, direktor preduzeća "Dalekovodi" iz Rudanke, kod Doboja.

Direktor za investicije EFT, Zlatan Matko, pozvao je predstavnike preduzeća da dostave svoje ponude i kontaktiraju kompaniju u vezi s budućim poslovima.

 

– To su poslovi koji se u biznisu ne ispuštaju. Od njih zavisi budućnost ovog regiona – rekao je Matko.

Nakon prezentacije projekta i dokumentarnog filma koji je prikazan, učesnici sastanka obišli su rudarske kopove.

 

– Zadovoljni smo platama i imamo mnogo motiva da radimo na iskopavanju uglja. Nekada smo bili mjesecima bez plate i za svaku smo morali štrajkovati. Sreća je da više nije tako – kaže Marinko Kajganić, vozač dampera, jednog od najvećih kamiona koji se koristi za transport rude.

I ostali rudari bili su zadovoljni statusom i nisu krili zadovoljstvo zbog najavljene gradnje termoelektrane Stanari, koja će početi ove godine.

Prema projektu, gradiće se termoelektrana instalisane snage 410 megavata, čime će biti obezbijeđena godišnja proizvodnja oko tri hiljade gigavata električne energije.

 

 

Uplaćena koncesiona naknada

 

Na osnovu potpisanog koncesionog ugovora, EFT grupacija i Rudnik i termoelektrana Stanari uplatili su, prije dva dana, u budžet RS jednokratnu koncesionu naknadu, u iznosu od 3.563.981 KM.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.