Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ljudski život na pijaci – ne tako daleko od nas

  

ЛОНДОН – У Нигеру, једној од најсиромашнијих земаља свијета, некадашња робиња Хадијату Мани је повела јединствену правну битку против државе, тражећи надокнаду за ужасне патње које је годинама подносила док је, још као дјевојчица, живјела у ропству, преноси Танјуг.
 

Случај  је јединствен не само по томе што је ово први пут да бивши роб тужи државу – досад су потлачени у, на примјер, кастинској Индији тужили своје господаре, али не и државу – већ и зато што је ово први пут да је Суд правде регионалне Економске заједнице западноафричких држава одлучио да размотри један такав случај.

У Нигеру, бившој француској колонији, која је великим дијелом под непрегледном пустињом, ропство је дубоко укоријењено. Од колонијалне владавине и, потом (1960. године) стицања независности па све до данас, у Нигеру се мало шта промијенило у пракси продаје и слободног располагања људским животима.

 

И поред чињенице да је Нигер ропство забрањено уставом из 1999. и кривичним законом из 2003. године, ропство, тортура и сексуално иживљавање су и даље свакодневица за скоро 43.000 становника Нигера, једини живот за који они знају.

 

Јунакиња са почетка ове приче, Хадијату Мани, продата је, као дјевојчица од 12 година, за 300 евра. На суду је изјавила да су се око ње погађали као кад се на пијаци купује или продаје нека животиња.

 

Хадијату је годинама била приморана да обавља најтеже физичке послове на имању свог господара, који је уз то, њу и још седам других робиња сексуално искоришћавао.

 

Хадијату захтијева да јој држава исплати 50.000 евра зато што власти нису примијениле сопствене законе који не само забрањују ропство, већ и за тај преступ предвиђају казну затвора до 30 година.

 

– Желим да људи знају шта се дешава, желим да престану патње многих жена. Ова пракса мора да се укине – рекла је Хадијату судијама које ће, како се очекује, врло брзо донијети одлуку по захтјеву ове храбре Aфриканке.

 

 

 Слобода које нема

 

Кад је Нигер забранио ропство, Хадијату је уручен „сертификат о ослобађању“, али њој тај папир није донио слободу. Она се, додуше, удала, али је убрзо ухапшена и осуђена на три мјесеца затвора због бигамије – зато што је њен бивши господар тврдио да је Хадијату његова жена.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.