Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Oluja uništila sve usjeve

26.06.2008 , SRBAC , Izvor: PRESS

 

KATASTROFA U SRPCU:

U strašnom nevremenu koje je zahvatilo opštinu Srbac stradala su sva poljoprivredna dobra, a srušeno je na desetine ambara, plastenika i drugih objekata za čuvanje hrane.

 

Strahovito nevreme koje je preksinoć zahvatilo opštinu Srbac i puna tri sata besnelo nad gradom i okolnim selima upropastilo je kompletan letnji prinos zasejanih kultura! Uz to, oluja je nanela ogromnu štetu na mnogim kućama i lokalnim putevima.

 

Olujni vetar kidao je krovove sa kuća, čupao drveće i potpuno uništavao pomoćne objekte na poljoprivrednim imanjima. U nekoliko navrata padao je i krupan grad, praćen snažnom kišom i razbijao prozore na kućama i automobilima. Oluja kakvu ne pamte ni najstariji meštani opštinu Srbac zahvatila je već treći put ove godine i potpuno uništila sve useve. Srušeno je na desetine ambara, plastenika i drugih objekata za čuvanje i uzgoj hrane. Ljudi su juče sa nevericom gledali posledice nevremena, koje ih je u kratkom vremenskom periodu pogodilo nekoliko puta. Mnogi žitelji Srpca i okoline kažu da im se čini da su ukleti. Ni u opštinskoj administraciji još ne mogu da poveruju šta se dešava njihovom kraju, ali poručuju da će učiniti sve da pomognu građanima.

Dejan Jovičić, portparol opštine Srbac, kaže da je nekoliko sela bilo potpuno odsečeno od grada jer je voda prekrila puteve.

– Vetar je odnosio šljunak sa makadama i rušio okolno drveće. U 14 sela nestalo je struje i vode. Na sreću, niko nije povređen, ali je materijalna šteta, po svemu sudeći, nenadoknadiva. Poljoprivrednici su uništeni. Najgore su prošli oni koji u tri vremenske etape obavljaju sadnju na velikim površinama. Oni su, naime, prvo tokom martovskog nevremena ostali bez kompletnog roda pšenice. Posle toga, krajem maja i početkom ovog meseca ostali su u poplavama i bez kompletnog prinosa jagoda i sada su ostali i bez bostana i drugih kultura koje upravo dospevaju. Ova oluja ih je dotukla – kaže Jovičić, i dodaje da je načelnik opštine Srbac Mirko Kojić odmah formirao Komisiju za popis i procenu štete izazvane olujom, koja će i danas boraviti na terenu.

Branislav Tatić, jedan od članova Komisije i načelnik Odeljenja za privredu srbačke opštine, kaže da on i kolege još popisuju i procenjuju štetu, ali da su nade da će resorna ministarstva i Vlada RS moći da nadoknade izgubljeno male.

– Na primer, Dragan Lakić iz sela Dugo Polje izgubio je kompletan prinos bostana na 18 dunuma zemlje uoči same berbe. Očekivani prinos na njegovoj parceli bio je oko sedam vagona lubenica, a na njegovoj njivi nije ostala ni jedna jedina zdrava loza. Čovek je u tročasovnoj oluji pretrpeo štetu od 60.000 do 70.000 KM, samo mesec dana pošto mu je prethodno nevreme uništilo jagode. Ko će to da mu nadoknadi? Čoveku je sve uništeno i ostavljen je na cedilu – kaže Tatić.

 

Komisija je odmah posle obilaska terena uputila obaveštenje Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o ovoj vremenskoj nepogodi, ali, kako kažu, ne nadaju se prevelikoj pomoći.

– Vlada RS je pre nekoliko dana isplatila po 300 KM za 20 domaćinstava koja su u martovskom nevremenu pretrpela najveću štetu. Još ne znamo da li ćemo dobiti nadoknadu posle majskih poplava, a o ovoj da i ne govorimo. Sumnjam da će našim poljoprivrednicima ikada biti nadoknađena šteta, jer se vlasti ni do sada nisu pokazale. Bez obzira na to, mi ćemo da sastavimo pojedinačne i zbirne izveštaje o nastaloj šteti i zahtevati od vlasti da nam pomognu – kaže Tatić.

 

Oblaci jači od protivgradne zaštite

Pripadnici Civilne zaštite tvrde da su učinili sve da razbiju oblake, ali ističu da je problem što ne smeju da dejstvuju na pograničnim mestima uz reku Savu.

– Zabranjeno nam je da ispaljujemo protivgradne rakete u blizini granice, na nekih deset kilometara od Hrvatske. Protivgradne rakete su ispaljene tamo gde smo smeli da delujemo, ali oblaci su bili jači i nismo uspeli da ih razbijemo. Komisija je sprovela kontrolu našeg rada i nije pronašla nikakve nepravilnosti – kažu u Civilnoj zaštiti.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.