Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Svinjske ćelije leče ljude

Kineski naučnici su pronašli način da obične svinjske ćelije transformišu u moćne matične ćelije, što bi moglo da bude od značaja i za lečenje ljudi.

Stručnjaci šangajskog Instituta za biohemiju, predvođeni Sjao Leijem, nadaju se da će uz pomoć tih matičnih ćelija moći da modifikuju svinjske gene koji su u vezi sa imunološkim sistemom, tako da bi organe dobijene od tako modifikovanih svinja mogli da koriste ljudi kojima je potrebna transplantacija, izveštava Rojters.

Kineski tim je uz pomoć virusa „reprogramirao“ obične ćelije uzete iz uha i koštane srži praseta starog deset nedelja. One su se pretvorile u kolonije matičnih ćelija nalik embrionskim. Embrionske matične ćelije mogu da se razviju u bilo koju vrstu tkiva.

Osim što bi na osnovu ovog dostignuća mogle da se proizvedu genetski izmenjene svinje, čiji bi organi mogli da se presađuju ljudima, mogli bi se otvoriti i novi putevi lečenja genetskih bolesti čoveka.

Takođe bi mogao da se razvije i soj svinja otpornih na bolesti kao što je svinjski grip i da se uopšte unapredi svinjogojstvo, naglašavaju šangajski stručnjaci.

Kris Mejson, profesor regenerativne medicine na londonskom Univerzitetskom koledžu, ističe da bi ovaj novi domet na planu svinjskih matičnih ćelija mogao da obnovi ideju o proizvodnji „humanizovanih svinjskih organa“, na primer pankreasa za dijabetičare ili bubrega za osobe kod kojih su ti organi trajno otkazali.

 
(mondo)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.