Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Tokom vožnje briju noge i čitaju knjige

Svi koji misle da je kucanje SMS poruke u vožnji, pri brzini od 100 kilometara na čas opasno, u pravu su, ali razmisite o brijanju, čitanju knjige ili podizanju tegova tokom vožnje. Sve ovo i još mnoge druge stvari dešavaju se svakodnevno na putevima širom Sjedinjenih Američkih Država.

U istraživanju koje je sprovela američka osiguravajuća kuća GMCA na više od 5.000 vozača, osam odsto njih priznalo je da se presvlače dok im je automobil u pokretu, a 62 odsto redovno jede tokom vožnje. Druge studije su pokazale da su rutinske aktivnosti koje vozači obavljaju u vožnji šminkanje, brijanje, čitanje časopisa i knjiga, pa čak i stavljanje kontaktnih sočiva. 

 

Mobilni telefon, najčešći uzrok nesreća: Slučaj Ketrin Donkers iz 2003. godine, mlade majke koja je uhapšena dok se vozila između Detroita i Pitsburga, našao se na naslovnicama mnogih američkih novina. Saobraćajna policija primijetila je da Donkersova doji šestomjesečnu bebu, dok je istovremeno vozila 100 kilometara na čas, na autoputu kod Ohaja. Ona je osuđena za ugrožavanje bezbjednosti djeteta.

 

Kanadske novine su 2008. godine pisale su o slučaju žene koja je uhapšena zbog neapžljive vožnje, nakon što je na poleđenom putu izgubila kontrolu nad vozilom i udarila u saobraćajni znak. Ona je za volanom jela pahuljice s mlijekom.

 

 

Prema podacima o automobilskim nesrećama Državnog odjela za motorna vozila savezne države Njujork, odvlačenje pažnje tokom vožnje bilo je uzrok više od 45.000 nesreća u ovoj državi tokom 2007. godine. Zakonodavci u sedam saveznih država i u Kolumbija distriktu uveli su zabranu slanja SMS poruka tokom vožnje, a u pet država i oblasti grada Vašington razgovor na mobilni telefon bez upotrebe hendsfri uređaja je kršenje zakona. Da li navijanje kose, ispunjavanje ukrštenica ili rad na laptopu predstavlja veliko odvlačenje pažnje vozačima?

 

 

Državni zakonodavci u Merilendu raspravljaju o ovom pitanju nakon incidenta u kojem je saobraćajni policajac zaustavio ženu koja je gledala epizodu serije „Gilmorice“ na laptopu, dok je vozila autoputem. Državni senator Vilijam Dajmond predložio je zakon koji bi kažnjavao vozače za sve aktivnosti koje odvlače njihovu pažnju.

 

 

Mozak teško obavlja više funkcija odjednom: Nedavna studija o upotrebi mobilnih telefona tokom vožnje, objavljena u medicinskom žurnalu „Brain Research“ pomaže da objasni zašto oni u tolikom broju povećavaju nesreće. Kada mozak dobije zadatak da istovremeno obavlja dvije aktivnosti, on daje prioritet onoj vještini koja je ranije stečena. Kako smo naučili govoriti mnogo prije nego voziti, pažnja našeg mozga usmjerava se na razgovor, prije nego na ulicu kojom vozimo, što uzrokuje da vozač propusti neke vizuelne signale i napravi grešku u koordinaciji. Istraživači upozoravaju da se isto dešava sa drugim aktivnostima koje odvlače pažnju što uključuje čitanje časopisa, nanošenje maskare i umirivanje djece na zadnjem sjedištu, te da sve one vozače stavljaju u rizik veće mogućnosti saobraćajne nesreće kao i one koji razgovaraju ili pišu poruke na mobilnom telefonu.

 

 

Možda najbizarniji zabilježeni primjer višestrukih radnji tokom vožnje dolazi iz arhive „Nationwide osiguranja“ iz 2007. godine. Žena iz San Antonija u Teksasu priznala je da je istovremeno tokom vožnje brijala noge, jela takos, nanosila šminku i pila alkoholno piće. Uprkos svemu ona je preživjela i može ispričati svoju priču, dok mnogi drugi nisu.

(nezavisne)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.