Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Radnici otplaćuju sudske presude

TESLIĆ – Šumsko gazdinstvo "Borja" iz Teslića nalazi se u veoma teškom stanju zbog izvršnih sudskih presuda, dok će likvidnost preduzeća pokušati da se spasi dijelovima radničkih zarada.

Ovo je istakao direktor "Borja" Nenad Dušanić koji je rekao da je sa sindikatom preduzeća postignut dogovor da se za oktobar za svih 174 radnika gazdinstva isplati umanjena zarada od 320 KM plus topli obrok, što je proteklih dana i urađeno.

Dušanić je dodao da je to jedini način da se prevaziđe teško stanje nastalo iz dvije presude u kojima je gazdinstvo platilo 127.260 KM i to 23.630 KM štete koju je zec nanio u jednom teslićkom voćnjaku i 103.430 KM tromjesečnu razliku plate za 54 tadašnja radnika "Bortesa", koji je poslovao u sastavu gazdinstva.

 

Dušanić je naveo da su za dvogodišnju razliku plata radnici zakasnili i da su kojim slučajem dobili presudu za cjelokupan period, danas bi vjerovatno bio zatvoren ovaj kolektiv, jer bi naplata bila višemilionska.

Svi problemi su iz 2001. godine kada je, tvrdi Dušanić, tadašnje rukovodstvo isplaćivalo polovinu plate, a drugi dio u nekom drugom neknjiženom vidu, poput terenskog dodatka.

On je rekao da su navedeni radnici tužbu podnijeli 2002. godine kod Osnovnog suda u Tesliću, te da niko do njegovog dolaska za direktora gazdinstva prije više od godinu dana, nije izmirio radnicima dug po tom osnovu.

– Danas se kolektiv zbog reprogramiranih dugova iz ranijih godina, otplaćivanja kredita "Bortesa" od 521.000 KM za mašine koje su oni zadržali, realizovanja ranijih sudskih presuda u iznosu od 270.000 KM i kredita iz tog perioda nalazi u teškom stanju uprkos činjenici da je veći dio tih obaveza riješen. Znatna su i dugovanja kupaca gazdinstvu, koja su premašila milion maraka – rekao je Dušanić.

 

Sindikat

 

Predsjednik sindikalne organizacije ovog kolektiva Dušan Marković kaže da su radnici svjesni situacije, pristali na umanjene zarade za oktobar, ali su obavezali rukovodstvo da im se, kada se za to steknu uslovi, nadoknadi uzeto.

Prema riječima Markovića, Sindikalni odbor traži od rukovodstva gazdinstva da se ispitaju svi uzroci koji su proteklih godina doveli preduzeće do ovakvog stanja i da se pokrene odgovornost za one za koje se utvrdi da su bilo čim doprinijeli sadašnjem stanju.

 

(glassrpske)

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.