Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lažnih 60 minuta

Snimci haškog bjegunca generala Ratka Mladića objavljeni na Federalnoj televiziji, u emisiji 60 minuta, su stari i već predati Hagu, tvrde nadležni u Srbiji i Haškom tribunalu.

Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haškim tribunalom, izjavio je da je cijeli snimak generala Ratka Mladića, koji je emitovan na televiziji, Srbija predala Hagu i da njegovo prikazivanje nije slučajno.

Ljajić je, objašnjavajući porijeklo snimaka, kazao da se radi o materijalu koji je Srbija dostavila Tužilaštvu u Hagu, a koji je zaplijenjen u kući Ratka Mladića u Ulici Blagoja Parovića 117 prilikom pretresa, 4. decembra prošle godine.

 

 

On je istakao da je kompletan materijal predat Haškom tužilaštvu 27. marta ove godine, tokom posjete Serža Bramerca Beogradu.

 

Ljajić je napomenuo da je tom prilikom u Mladićevoj kući zaplijenjeno 215 audio i video-kaseta, od čega 50 audio-kaseta, 103 VHS kaseta, 17 super VHS kaseta, 37 CD-ova, 19 flopi diskova.

Ljajić smatra da objavljivanje ovakvih snimaka može da ugrozi dalje operativne aktivnosti i napore koji se ulažu da bi bila locirana preostala dva bjegunca: Mladić i Goran Hadžić.

Ljajić objašnjava da snimak na kojem je Mladić s unukom datira od 28. aprila 2001. godine, a da je unuka rođena 5. januara 2001. godine.

On kaže da je Mladić posljednji put boravio u vojnom objektu "Krčmari" kod Valjeva 1. juna 2002. godine i da će svako ko poslije tog datuma da bilo koji podatak da se Mladić krije u nekom od vojnih objekata dobiti novčanu nagradu.

Prema njegovim riječima, 28. juna 2001. godine, kada je uhapšen bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, Mladić je otišao od svoje kuće i krio se u tri vojna objekta – "Rajac", "Stragari" i "Krčmari" do juna 2002. godine.

Ljajić je komentarisao snimak na kojem se Mladić grudva sa suprugom i kćerkom, navodno načinjen prošle godine, istakavši da je sahrana njegove kćerke bila 25. marta 1994. godine.

Ističući da nijedan snimak, koji je objavljen, nije mlađi od osam godina, Ljajić je kazao da je nekome potrebno da se, poslije pozitivnog izvještaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca i pozitivne ocjene administracije SAD, minimizira ta pozitivna ocjena o saradnji Srbije s Tribunalom.

"Nisam nikakav zagovornik teorije zavjere, ali trenutak u kojem se sve ovo događa upućuje da se baš ne radi o dobroj namjeri", istakao je Ljajić.

Iz Tužilaštva Haškog tribunala je saopšteno da nisu iznenađeni Mladićevim snimcima. Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila je da je to tužilaštvo od ranije upoznato sa snimcima Ratka Mladića, koje je u srijedu naveče objavila Federalna TV .

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je, komentarišući snimke Ratka Mladića, da u potpunosti vjeruje da su predsjednik i Vlada Srbije predani da dovrše saradnju s Haškim tribunalom.

"Bio bih veoma iznenađen kada bi se pokazalo tačnim da su ti snimci iz 2008. godine", rekao je Ren u Briselu poslije razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Ren je dodao da je u redovnom kontaktu s Haškim tribunalom i da posljednji izvještaji i pretpostavke o kretanju Mladića govore o periodu iz 2006. godine i ranijim godinama, a ne o 2008. godini, kada je nova vlada Srbije formirana.

I Vuk Jeremić je odbacio mogućnost da su snimci haškog optuženika Ratka Mladića prikazani na Federalnoj televiziji iz 2008. godine.

On je istakao da ti snimci nisu mogli da budu napravljeni prošle godine, kao i da ne želi da govori o prethodnim vremenima.

"Ova vlada je potpuno posvećena da dovrši saradnju s Hagom. Od 46 optuženih 44 je izručeno, još dvojica su ostala. Radimo apsolutno sve što je u našoj moći da osiguramo potpunu saradnju", istakao je Jeremić.

 

Utvrditi odakle medijima snimci

 

Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je juče da se mora doći do informacije na koji su način Mladićevi snimci dostavljen medijima.

"Ovo će biti jedna od tema razgovora s Tužilaštvom u Hagu", kazao je Ljajić, dodajući da ne optužuje nikoga, ali da ima previše "slučajnosti da bi se mogle nazvati slučajnostima".

"Mi smo ovaj materijal predali da bi bio korišten u postupcima koji se vode pred Haškim tribunalom i očekivali smo da se on prije pojavi u sudnici nego na televiziji", naglasio je Ljajić.

 

Mladić nije zaštićen u Srbiji

 

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Srbije za saradnju s Hagom, ocijenio je da je cilj emitovanih snimaka bio da pokažu nešto što neće pokazati – da je Ratko Mladić danas zaštićen u Srbiji.

"Svi znamo da je Ratko Mladić bio zaštićen u Srbiji za vreme vlade Slobodana Miloševića i to nije ništa što je novo", istakao je Ignjatović, dodajući da u ovom trenutku Ratko Mladić nije zaštićen.

Prema njegovim riječima, radi se na tome da Mladić bude uhvaćen i isporučen Haškom tribunalu i da u to ne treba niko da sumnja.a

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.