Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

У сусрет Спасовдану

Кратак осврт на историју Крстоноша у Чечави

Крстоноше у Чечави су древни стари обичај. Састоји се у томе да се на овај дан окупљају људи и носе Крст и литије и иконе и иду у поља ,воћњаке и чини се пољска молитва за родну годину и за Спасење усјева и села од свих врста елементарних непогода које нас могу задесити.
Не зна се тачно када је била прва литија у селу, али свакако имамо податак да је била још прије 1887. године. Први писани документ који свједочи о овоме догађају обављен је у часопису Босанска вила бр 3 за 1887. годину.

Поп Јеврем Станковић у свом спису „Чечава са околицом “ даје драгоцјене податке о селу и људима који у њему живе помиње и Спасовдан и литију која се на тај дан обавља. Није навео неке посебне детаље али овај документ говори да се тада људи окупљају и да иду Крстоноше. Даља историја Крстоноша је и историја овога села и самог нашег народа у цјелини која обухвата све наше успоне и падове. Први свјетски рат 1914-1918.године прекида ову традицију која се обнавља 1920. године када је основано Српско соколско друштво у Чечави и Теслићу. Српско соколско друштво заједно са Просвјетним удружењима и са свештеником Стојаном (Ђ) Станковићем организују Спасовданску литију и Крстоноше у Чечави. О томе имамо свједочанство у часопису „Развитак“бр 4 за 1939 годину гдје историчар Миленко( С ) Филиповић у посјети Чечави пишући о селу наводи и податак о Крстоношама у чијој организацији учествује врло активно Српско соколско друштво из Чечаве.
Други свјетски рат 1941-1945 год.све ово прекида и све до 1991 не обнавља се обичај Крстоноша. Обнављањем Крстоноша покушава се обновити и рад Српског соколског друштва што нажалост није заживило. Рат 1992-1995 поново прекида овај обичај који се 1996 поново обнавља. од тада до данас на Спасовдан окупљају се Крстоноше и обавља се пољска молитва у селу.
Сви који желе добро су дошли да се на Спасовдан и ове године молитвено окупимо и обавимо Спасовданску литију. Било би добро да се у организацију Крстоноша укључе и друге организације које то желе а не би било лоше да се покушају у склопу Крстоноша оживјети и неке старе витешке дисциплине попут надвлачења конопца итд. О томе се може договарати за наредне године. Ове године у 05 сати ујутро на Спасовдан креће литија испред храма Рођења Пресвете Богородице и иде се кроз село. Сви који желе да учествују у Спасовданској литији добро су дошли.

протојереј-ставрофор Драган Ерић

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.