Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Колумне

„Повратак пуковника Каламанде” је наставак Перићеве приче о судбини јунака након издржане казне

Пар мјесеци након читања романа „Злочин и казна пуковника Каламанде“ аутора Бранка Перића, вријеме је за наставак саге о судбини официра Југословенске народне армије затеченим суровим грађанским ратом у Босни и Херцеговини, који је у вртлогу несреће само тежио да одбрани и сачува државу чијим се грађанином осјећао, и због чега је на крају кажњен дугогодишњом робијом.

Опширније

Правда и морал у сјенци рата: Перићев роман Злочин и казна пуковника Каламанде

Перић у роману вјешто користи фиктивни лик пуковника Каламанде као средство за истраживање ширег друштвеног и политичког контекста догађаја из 90-их, психолошке сложености учесника, као и шире посљедице рата на појединце и друштво у цјелини. Судбина „измишљеног“ лика, увученог у ратна дешавања, служи као алегорија за искуства многих стварних особа.

Опширније

Које су опасности претјеране употребе друштвених мрежа?

Зависност од друштвених мрежа је реативно нов, али и све више присутан проблем данашњице. С обзиром на то да већина људи данас има активне профиле на минимално једној, а најчешће на више друштвених мрежа очекивана је појава и наведене проблематике, као и све већи утицај на психичко здравље човјека.

Опширније

Преко тамног вилајета за Добој

Синоћ на порталу РТРС-а налетих на спот [СРНА], гдје неко позива Србе да данас у 18 часова изађу на ентитетску границу и блокирају саобраћај. У видеу се не наводи ко организује и позива. Појављује се само амблем двоглавог орла на црвеном штиту, који подсјећа на амблем ВРС. Кажу Српска граничи са тамним вилајетом у којем нема права ни правде за Србе, па зато. Међу неколико локација, позива се и на блокаду границе у Добоју. Оне доле на Усори. А ето, нема двадесет дана како сам баш ту, на тој граници, био блокиран. Ево како је то било и успут пар личних забиљешки о несрећном Добоју.

Опширније

Како бити подршка особи која пролази кроз тежак период?

Свако људско биће у неком периоду живота неминовно пролази кроз тежак и болан период. У најбољем случају ће се то догодити једном, али најчешће се ти периоди понављају, па је за очекивати да нас већина зна како је то бити некоме подршка, али и како изгледа када је неко подршка нама у таквом периоду живота. То могу бити различити губици блиских и значајних особа, прекиди емотивних веза, напуштање, разочарење, доживљавање неуспјеха и падова на нама важним пољима, болест или болест нама блиских људи…Дакле, сва она непријатна, тешка и болна искуства.

Опширније

О Горице, ти проклета си

Пјесма O Gorizia tu sei maledetta (О Горице, ти проклета си) је антиратна пјесма коју је написао италијански пјесник и писац Луиђи Капелети током Првог свјетског рата. Пјесма је постала популарна међу италијанским војницима током рата, а касније је постала симбол италијанског антиратног покрета.

Опширније