Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Историја и етнографија

За Босну поносну! (1878)

У наставку доносимо препис из три броја часописа „Босанско-херцеговачке новине“, број. 33 и 35 из 1878. године, и број 122 из октобра 1879. године, штампаним у Сарајеву. Текстови се односе на кризу у Босни и помоћ која је прикупљена у неким дијеловима земље, укључујући Чечаву.

Опширније

Становништво Чечаве према османском попису из 1850/51. године

Према османском попису из 1850/51. године, насељено мјесто Чечава имало је 77 кућа са укупно 364 мушка становника. Од тог броја, 248 су били одрасли, а 114 малољетни становници. Ако овом броју додамо и приближан број женске популације, долазимо до тога да је средином 19. вијека у Чечави било око 720 становника, што ово мјесто сврстава међу већа насељена мјеста кадилука Тешањ.

Опширније

Посљедњи дани Боже Маше

На објављен текст из књиге Бранка Перића под називом Заборављени људи, у коме аутор биљежи сјећања на људе који су обиљежили вријеме у ком су живјели, сјећање на Божу Машу употпунио је и Стојан Томић, чије мемоаре доносимо у овом тексту.

Опширније

Гради се пут Чечава – Станари (1967)

До сада је изграђен дио пута који повезује Чечаву са Теслићем, а сада се ради на изградњи другог дијела од Чечаве до Станара. Дио пута од Теслића до Чечаве је изграђен из средстава мјесног самодоприноса и дијелом из средстава општине Теслић. Овај пут је врло добар и оспособљен је за саобраћај свих врста друмских возила.

Опширније

Шта знамо о историји школства у Чечави

Шта знамо о предањима везаним за учење под храстом, када је основана прва школа и да ли је њен оснивач и први учитељ Јеврем Станковић? Шта ако оно што смо до сада учили није потпуно тачно и како се одредити према историји коју обликују нова сазнања? Све то су питања која треба да постављамо и на које заједно мора да нађемо одговоре.

Опширније

Подмаладак соколског друштва у Чечави, са учитељицом Зорком Јотановић и њеном кћерком Миром, крајем 30-их година прошлог вијека.

Подмаладак соколског друштва у Чечави, са учитељицом Зорком Јотановић и њеном кћерком Миром, крајем 30-их година прошлог вијека.

Опширније