Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Историја и етнографија

Радници на жељезничкој прузи Дестилације Теслић

Први састанак жељезничара подузећа Дестилација дрва д. д. у Теслићу одржан је 20. српња 1930. На састанку се расправљало о организирању жељезничара у Уједињеном савезу жељезничара Југославије. Утврдило се да у подружници Савеза приватних намјештеника Југославије има учлањено 26 жељезничара, а у Опћем радничком савезу 20.

Опширније

Тешки услови живота и рада радника широм Теслића

Међународни празник рада – Први мај обиљежава се широм свијета у знак сјећања на дан када су радници у Чикагу штрајком и протестима почели да се боре за своја радничка права. Првог маја 1886. више десетина хиљада радника захтијевало је боље услове рада и осмочасовно радно време. У наставку вам доносимо текст који говори о томе како је настао и како се развијао раднички покрет на простору Теслића, који је довео до тога да први штрајк масовних размјера у Босни и Херцеговини избије баш у нашем крају, у предјелу Чавке планине, давне 1989. године.

Опширније

Хајдучке приче из Чечаве

Једном дојдоше хајдуци из Осредка у по бела дана у Медаково да оробе Ширбеговића чардак. Код куће затекоше само једну младу жену с дјететом. Кад се харамбаша појави пред женом и дјететом, дијете ће упитат: „Мама, ко је ово?“ – Дајџа, сине! Одговори жена.

Опширније

Село Растушa – цртице из прошлости 5: Тајне пећинских ходника

Прикупљајући материјал за серијал о Растуши, дошао сам и до неколико занимљивих предања и вјеровања везаних за Растушку пећину. О њој је написано мноштво текстова гдје су описиване морфолошке, спелеолошке и друге карактеристике, али се до сада нико није писао тајнама њених ходника.

Опширније

Црква Покрова Пресвете Богородице у Растуши

Село Растушa – цртице из прошлости 4: Црква

У селу Растуши, близу Чечаве, има мјесто, које се зове Црква; и ту, кажу, да је црква била, и налазили су људи кандила, чирака, што каквих ситних ствари и један мален крст од срме. Кажу, да је била зидана црква, па је од тога камена некакав Турчин Рњић био начинио кулу, али је и она остала пуста, пак су је сељани из села Растуше развалили и од ње камен однијели, те позидали магазе у кућама. И сада се зна, гдје је била та кулина, па има и сад доста камена отесана, а тај је камен већином све бијели љутац мрамор. 

Опширније

Село Растушa – цртице из прошлости 3: Продавница и Дом културе

Поред школе, још двије зграде на брду Калаура свједоче о неким бољим временима која су се ту одвијала. Данас су, заједно са школом, оне напуштене и пропадају под зубом времена.

Опширније

Село Растушa – цртице из прошлости 2: Историја једне школе

Прва основна школа у Растуши је изграђена и пуштена у рад 1947. године. Налазила се пар корака од мјеста на коме је школа данас, на платоу брда Калаура које чини административни центар села. По предању старих, школа је подигнута на земљи Косте Марковића, сеоског кнеза који је земљу поклонио за ту намјену. У њој се одвијала настава од првог до четвртог разреда.

Опширније