Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Три теренске амбуланте добиле мини лабораторије

Три теренске амбуланте теслићког Дома здравља добиле су мини лабораторије. Циљ је, како из управе поручују, здравствене услуге што више приближити пацијентима.

Задњих неколико година теслићки Дом здравља у сарадњи са општинском управом у континуитету ради на унапређењу рада теренских амбуланти. Директор ове установе Младен Кованушић истиче да је једно од кључних опређељења менаџмента приближити здравствене услуге становништву у руралним подручјима. Након уређења простора и набавке пратеће опреме, на ред је дошло увођење мини лабораторијских процедура.

 „Ево овдје смо у Прибинићу, у једној од три амбуланте гдје ћемо инсталирати мини лабараторијску опрему. Поред Прибинића, опрему ћемо инсталирати у амбулантама у Блатници и Чечави. Вриједност опреме је око 10 000 КМ и комплет је финансирано из Општине Теслић.“ – рекао је Кованушић

Мини лабораторије које су инсталиране у три највеће теренске амбуланте врло су битне љекарима за рад у породичној медицини, а уједно требало би да олакшају доступност услуга пацијентима који су на антикоагулантној терапији.

„Лабараторијске претраге које планирамо увести у подручне амбуланте у Прибинићу, Чечави и Блатници подразумијевају утврђивање количине протромбина у крви и одређивање вриједности ИНР-а за пацијенте који су до сада морали из тих теренских амбуланти сваких седам дана, односно петнаест, а поједини и мјесечно да долазе овдје у главну лабараторију. Такође уводимо и одређивање појединих упалних параметара као што су седиментација и фибриноген. И морам да напоменем да смо већ раније у већину теренских амбуланти увели одређивање липидограма, односно количине холестерола и триглицерида у крви.“ – навео је Стојан Смиљанић, помоћник директора за медицинска питања.

До краја године теслићки дом здравља требало би да стави у функцију нови простор главне лабораторије и породичне медицине, а у плану је и набавка санитетског возила, као и замјена крова на згради хитне помоћи.

 

Извор: ФБ страница Дом здравља „Свети Сава“ Теслић

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.