Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Чувари традиције и народних обичаја – куд ”Душан Станковић” Чечава

КУД Душан Станковић / Фото: Синиша Лазић

Дио КУД-а „Душан Станковић“ Чечава учестовао је у фотографисању за наш сајт. Главна тема и мотив, били су народни обичаји и традиција са простора чечавског краја. Будући да фотографија „говори више од 1000 ријечи“, покушаћемо кроз сет фотографија приказати како је то некада било. Како се радило, јело, пило, веселило… Млађе генерације, као и генерације које нису одрасле у свом родном мјесту, чуле су доста пута причу својих дека, бака, тетки, стричева.. примјере и поређења како је то било прије, а како данас.

Народ је тешко живио, владала је неимаштина. Да би преживјели и нешто створили, морали су имати своје изуме, који би олакшали свакодневни мукотрпни живот. Развојем технике, модернизацијом и напредовањем, живот је данас постао нешто лакши. Многи начини рада, приступи према послу, оруђа и оружја су остављена по страни, и полако иду у заборав. Онај ко никада није осјетио такав начин живота или није посјетио родно огњиште, тешко и ријечима може да му се приближи та слика.

У наредном периоду ћемо покушати обићи што више мјеста, пронаћи што више оруђа и оружја; обићи старих људи како бисмо прикупили што више информација и занимљивих „Животни прича“. Фотографија живи док се о њој прича, док се гледа, док се дијели… с тога дијелите како би што већи број особа имао приступ овим фотографијама. Покажите их својој дјеци и унучићима. Ако имате приједлог, идеалну дестинацију за овако нешто, старе предмете, или жељу да се прикаже нешто слично, пишите нам! Ваш портал www cecava.org.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.