Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Независне о cecava.org порталу

Репортажа - Независне новине

Иако многе општине у БиХ и даље немају своје интернет презентације, све је више села чији су становници израдили странице на којима представљају информације из својих мјеста.

У општини Прњавор интернет презентацију има само село Грабик Илова, а своје презентације имају и села Церовица у добојској општини, али и ријетка села у ФБиХ као што су Малован на Купресу и Црвенице у Томиславграду.

У челиначкој општини сајт имају два села: Бранешци су свој портал добили недавно, а Јошавка прије неколико година.

Теслићка мјесна заједница Чечава има своју интернет презентацију од 2006. године. Чечава није једино село у теслићкој општини које има сајт, јер осим њега на Интернету се представљају и Горња Шњеготина, Прибинић и Булетић.

Администратор сајта Чечава www.cecava.org Хаџи Слободан Милетић каже да је прва верзија сајта о том теслићком селу покренута 2006. године, да би се свијету представило то село.

Села су мало заступљена у медијима и онда је Интернет једини начин да се покажемо јавности. Људи не схватају важност веб презентација, па смо имали пуно проблема с финансирањем сајта, јер смо све морали плаћати из властитог џепа. Међутим, у задње вријеме људи све више схватају шта значи имати презентацију на Интернету, рекламирају се на сајту и од тог новца се сајт редовно ‘освјежава’,

– каже Милетић.

Како је рекао Мирослав Живковић, администратор сајта www.cerovica.org, тек након постављања села на Интернет људи који су отишли да раде у иностранство, више су се заинтересовали за свој родни крај.

Сајт освјежавам у просјеку свака три дана и већину ствари обављам сам. Када је ријеч о финансирању сајта, све финансирам из свог џепа и до сада нисам имао помоћ са стране, каже Живковић.

Према ријечима Жељка Дерајића, уредника сајта www.branesci.com, на којем су представљени Бранешци, села у РС и БиХ су богата природним љепотама које нису искориштене, а медијски су слабо презентована, па је Интернет једини начин да се шире народне масе упознају са њима.

„Неки људи не схватају да су наша села богата пољопривредним земљиштем, природним богатствима која нису искориштена. Зато смо покренули сајт о нашем селу да би се те предрасуде укинуле. Надам се да ће и друга села слиједити наш примјер“, каже Дерајић.

Пут од идеје за покретање сајта до реализације цијелог пројекта је трновит за оне који желе да направе квалитетну презентацију.

Сајт о Бранешцима, на којем се могу наћи разне занимљивости из тог села и околине, реализован је уз помоћ неколико људи, а понајвише његовог администратора Горана Регојевића, који са родитељима живи у Аустрији. Регојевић, чији су родитељи из Бранешаца, каже да је уложио пуно труда и рада како би сајт имао данашњи изглед, али све то у интересу села.

„Уложио сам много труда и времена да би дошао до жељеног резултата, али сада када видим да коначно имамо сајт о нашем селу, сви проблеми и сати које сам уложио у рад су заборављени“, рекао је Регојевић.

Сајтови о руралним мјестима, сматрају наши саговорници, доводе до велике прекретнице у развоју сеоских средина. Захваљујући интернет презентацији села би могла постати привлачна туристичка дестинација.

Живковић каже да управо фотографије играју главну улогу у препознавању села и одлуке да људи дођу да га посјете.

„Ако је село богато лијепим крајолицима, то људе може да доведе на пикник и једнодневне излете. У почетку то треба да буде први циљ, а даље да се размишља о смјештајним капацитетима села“, рекао је Живковић.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС поручују да подржавају сваку акцију медијског представљања села, а посебно путем Интернета. Према ријечима Сандре Ковачевић, портпарола тог министарства, штета је што више села у РС нема интернетске странице.

„Интернет презентација руралних мјеста у земљама у региону и западној Европи, достигла је свакако виши ниво, него што је то случај код нас, гдје још ни све јединице локалне самоуправе немају официјалне интернет странице. Интернет странице насељених мјеста треба да буду продужена рука интернет страницама њихових општина. Веома је важно да се и саме јединице локалне самоуправе више ангажују на властитим интернет презентацијама, као и да подрже пионире у овој области када су у питању рурална насељена мјеста“, каже Ковачевићева.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.