Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Визант походио Вележ

На врху / Фото: ПД Визант

Протеклог викенда чланови планинарског друштва Визант походили су планину Вележ. Причу о свом успјешном планинарском викенду, доносе нам у наставку.

Вележ је једна од најфасцинантнијих Динаридских планина. Оно по чему се издваја у односу на остале је њена стјеновита баријера дугачка чак 13 километара, са стијенама високим и до 450 метара. На њен највиши врх Ботин (1969 м.н.в.) кренули смо у суботу из два супротна правца, подијељени у двије групе. Са југозападне стране, из села Кружањ, једна група је походила Ботин стандардном планинарском стазом. Са сјевероисточне стране, из села Лакат, друга група је походила највиши врх вјероватно најзахтјевнијим челичним путем на Балкану, виа фератом „Срце Вележа“.

У односу на 2019. годину, када смо први пут пењали овај челични пут и када смо се добро намучили, овај пут смо је попели рутински без већих потешкоћа. Наравно са поштовањем према планини. То нас је посебно обрадовало јер смо евидентно напредовали што у техничком, што у кондиционом смислу. Град и киша који су нас стигли у повратку са планине нису умањили позитивне утиске које смо понијели са ове Херцеговачке љепотице.

Након изузетно напорног дана одмор смо потражили на језеру Алаговац, гдје смо се освјежили и формирали камп гдје смо преноћили.

Недјељу смо искористили да походимо планину Црвањ и њен највиши врх Зимомор (1920м.н.в.). Стазом из села Прковићи преко прекрасне висоравни Мочила, по изузетно топлом времену, успјели смо да попнемо и овај Херцеговачки планински бисер.

Још један и више него успјешан планинарски викенд за сигурно нам остаје у дугом сјећању.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.