Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Штампана монографија ”Чечава Mала Србија у Босни”

У издању Српске православне црквене општине чечавске у Чечави, а у сусрет јубилеју 150. годишњице изградње и освећења тамошњег Храма Рођења Пресвете Богородице, изашла је из штампе монографија о црквено-народној прошлости у овом вишеструко значајном и знаменитом мјесту.

Књига „Чечава – Мала Србија у Босни“ тиче се, превасходно, црквене историје на подручју Чечаве и њене ближе околине, али исто тако та микроисторија уклопљена је у све опште токове српске историје. 
Аутор монографије је Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве у Београду који је у овај свој најновији историографски рад уткао документа и изворе из саме парохије чечавске, Епархије зворничко-тузланске, али и Архива СПЦ и Архива САНУ у Београду. Уредник овог издања је протојереј-ставрофор Драган Ерић, парох чечавски, а рецензенти су др Драгиша Васић са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци и мр Мирослав Нишкановић из Етнографског института САНУ. 
Чечава се први пут помиње у писаним изворима у старим повељама писаним старим српским језиком 1329. године, парохијски свештеник се тамо помиње још средином 16. вијека, а већи дио књиге чини прича о свештеничком роду Станковића чији су представници били чечавски пароси од 1828. до 1960. године. Синтагма „Мала Србија“ која се везује уз Чечаву, свједочи о родољубљу њених парохијана и о културно-просвјетном животу крајем 19. и почетком 20. вијека којим се Чечавци имају поносити. Све препреке на овом скромном издавачком подухвату савладане су много лакше уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Хризостома, који је као и увијек остао истински покровитељ објављивања дјела из црквено-народне историје. 

Cecava knjiga 8

Обрад Унчанин

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.