Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sve više turista posjećuje Rastušku pećinu

Od kako je prije dvije i po godine otvorena za posjete turista Rastuška pećina se  ucrtala na turističku kartu opštine Teslić kao jedna od zanimljivijih turističkih destinacija.

Rastuška pećina  spada u red najvećih pećina u RS i BiH, a po detalju šare – tigrove kože, kakva je unutrašnjost pećina, svrstava se u među tri takve u Evropi. Pored Rastuške tu su još pećina kod Vićence u Italiji i nedaleko od Pariza u Francuskoj.
Najveća istraživanja u pećini obavljena su 1990. godine kada su stručnjaci iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu pronašli mnogo eksponata – kosti pećinskog medvjeda, vuka, pa čak i kosti pračovjeka, i koji su odloženi u sarajevski muzej. Tek prije nekoliko godina nastavljena su istraživanja, a tokom  prošle godine pećinu su posjetili stručnjaci sa Univerziteta Kembridž zajedno sa kolegama iz Narodnog muzeja iz Banjaluke i Zavodom za zaštitu spomenika i prirodnog naslijeđa. Više rezultata o pomenutom istraživanju će se doznati 4. jula kada je najavljen ponovni dolazak stručnjaka iz Kembridža 4. jula.

 

U dosadašnjem periodu je dosta toga urađeno kako bi pećina bila pristupačna posjetiocima – dovedena je struja, urađena je rasvjeta u pećini, a i urađene su staze kako bi se olakšao prolaz kroz samu pećinu, a trenutno se radi na osposobljavanju sporednog ulaza u pećinu. U pogledu daljih radova na infrastrukturi, Bubić je dodala, da je trenutno u planu izrada Regulacionog plana Rastuške pećine, čijom bi se izradom preciznije definisalo šta i kako uraditi u pećini, a i oko pećine, podrazumijevajući izradu parkinga kao i asfaltiranje samog prilaznog puta za motorna vozila do pećine, kao i izradu sanitarnog čvora.
          Predsjednik ekološko-turističkog udruženja „Eko-park“ Rastuša Blagoje Radić, je rekao, da je trenutno 350 metara u unutrašnjosti napravaljena rasvjeta i popločane su staze kamenom, a prohodnost se mjeri na oko 700 metara, i da to nije kraj. “ Tada se nailazi na tijesne prolaze koje treba otkopavati ili proširiti, ali se onda vidi da ima prostora. U tom brdu ima šest pećina. Prije 15 dana speleolozi iz Banjaluke prvi put su ušli u novu pećinu od 156 metara, koja je sada otkrivena. Mi smo za nju znali, ali se moglo ući samo nekih tridesetak metara nakon čega se  naiđe na jezero. Oni su to pregazili i ušli su 156 metara u unutrašnjost i kažu da se može ići i dalje“: pojasnio je Radić.
          U Udruženju očekuju da će ove godine pećinu da posjeti oko 20,000 posjetilaca i iznose očekivanja da će Rastuška pećina biti proglešena spomenikom prirode druge kategorije o čemu je procedura u toku.
          Pećina je otvorena za posjete u periodu od 15. aprila do 15. oktobra svakim vikendom u terminu od 8 do 18 časova, a radnim danima prema potrebi, uz  prethodnu najavu  dolaska  udruženju ili u Turističku organizaciju opštine Teslić .

 

teslic.ba

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.