Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ДОБОЈ: Болница пред затварањем?!

Сав репроматеријал и лијекови су на измаку, радници су на ивици да започну штрајк, па своје услуге пацијентима ускоро више нећемо моћи пружати, упозорено је из добојске болнице “Свети апостол Лука”, чији рачун је поново блокиран због неплаћених рачуна за воду.

– Од понеђељка можда нећемо бити у могућности да пружамо услуге и моћи ћемо да примамо само хитне случајеве. За све остало пацијенти морају да потраже неку другу здравствену установу – казао је јуче Милорад Живковић, в.д. директора болнице.
У болничкој лабораторији већ није могуће обавити све претраге јер нема свих потребних реагенса, истичу грађани који су свједочили колапсу у болници.
– Моја бака је радила претраге за штитну жлијезду, па сам стајала у реду и гледала како враћају људе. Баки су урадили само јонограм, а остало нису могли – рекла је она.
Младен Гајић, помоћник директора ове болнице за економска питања, наводи да кад болница нема средстава на рачуну, нема ни могућност да добављачима плати испоруку репроматеријала.
– Ако је неком угрожено здравље имамо могућност да пацијента упутимо у другу здравствену установу, у Клинички центар. У овом случају се вјероватно ради о пацијенту који није животно угрожен јер има лабораторијских анализа које нису хитне – казао је Гајић.

Због неплаћених болничких рачуна за воду Окружни суд Добој блокирао је рачун болнице на износ од око 380 000 КМ, а иако је Градска управа преузела на себе обавезу да из буџета измири потраживања “Водоводу”, она то није учинила, па је рачун здравствене установе која пружа услуге за 200 000 пацијената по други пут блокиран.
Живковић наводи да је упутио ургенцију “Водоводу” и Градској управи да се блокада одложи, али безуспјешно.
– Неумољиви су очито и из “Водовода” и из града да ову установу затворе, с тим да не размишљају да она пружа услуге читавој регији, тако да ово није само градски, него регионални проблем – каже Живковић.
Скупштина града Добој је 24. априла усвојила одлуку којом се обавезала да буџетским средствима плати болнички дуг за воду, али ту обавезу још није испунила, због чега је рачун болнице блокиран.
– Проблем су средства, нисмо у финансијској ситуацији да се то одради. Вјероватно се чека ребаланс и овај кредит и кад се стекну услови биће уплаћено – навео је Мурвет Бајрактаревић, предсједник Скупштине града.

Извор: dobojski.info

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.