Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Почетак наплате путарине на дионици аутопута Прњавор-Добој

Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“ д.о.о. Бања Лука, како је и планирано, од понедјељка, 26. децембра 2016. године, почеће са наплатом путарине на новоизграђеној дионици аутопута „9. јануар“ Бања Лука – Добој, на правцу од Добоја до Прњавора.

Наплата путарине на поменутој дионици одвијаће се кроз нешто другачији вид отвореног система, који се од система наплате путарине на аутопуту Е 661 Градишка – Бања Лука разликује у томе што има двије улазно/излазне рампе. Принцип плаћања је тада да возачи улазе на аутопут на једном од два постојећа наплатна мјеста, односно у Прњавору и/или Кладарима код Добоја, без заустављања, а цијену вожње плаћању приликом излаза на било којем од поменутих наплатних мјеста. Наплата путарине одвијаће се на овај начин све до завршетка друге дионице аутопута „9. јануар“, на правцу од Прњавора до Бање Луке, када је предвиђено затварање комплетног система наплате на постојећим дионицама мреже аутопутева у Републици Српској.

Цијена путарине на аутопуту „9. јануар“ утврђена је Уредбом о висини путарине, коју је утврдила Влада Републике Српске на сједници 3. новембра 2016. године. Коришћење аутопута најмање ће платити власници возила прве категорије, у коју спадају путничка возила, мотоцикли, троцикли и четвороцикли, као и лака комерцијална возила и за њих је цијена путарине 4 КМ.

Власници возила друге категорије, у коју спадају путничка возила са приколицом или каравани, вожњу аутопутем „9. јануар“ платиће 8 КМ, док ће возачи возила треће категорије, односно аутобуси и камиони, на име путарине издвојити 12 КМ. За возила четврте катерогије, односно возила са четири и више осовина или камиони са приколицом, аутобуси са двоосовинском приколицом и томе слично, путарина износи 20 КМ.

Путарина се може плаћати конвертибилним маркама, ефективним страним новцем, готовинским плаћањем, банковним картицама, као и електронским путем, помоћу ТАГ уређаја.

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.