Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пуштена у рад ТЕ Станари вриједна милијарду марака

У Станарима је данас свечано пуштена у рад новоизграђена Термоелектрана /ТЕ/ „Станари“ у коју је уложено 550 милиона евра. Термоелектрану су пустили у рад предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник групације „ЕФТ“ Вук Хамовић, предсједник компаније „Донгфанг електрик корпорејшн“ Зо Леи, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо и замјеник шефа Мисије Велике Британије у БиХ Метју Лосон. Они су, након пресијецања врпце, обишли Термоелектрану и засадили прве младице у „Парку пријатељства“.

Отварању су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, те друге угледне личности. Термоелектрана „Станари“ имаће годишњу производњу од 2.000.000 мегавата, а њен рад усклађен је са прописима Републике Српске из области заштите животне средине и у потпуности се придржава директиве ЕУ за постројења са великим ложиштима 2001/80/ЕЦ. Погон термоелектране пројектован је на бази истражених и потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за континуиран рад наредних 40 година. Постојећи коп Рашковац располаже десетогодишњим капацитетом снабдијевања термоелектране, а за четири године би требало да буде отворен и нови површински коп Остружња. ЕФТ РиТЕ тренутно запошљава 720 радника, до краја године тај број ће бити повећан на 800 радника, а даљим развојем очекује се да број запослених у пуном капацитету рада Термоелектране и Рудника „Станари“ буде 900, кажу у овој компанији.

Додик: Највећа појединачна инвестиција у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Термоелектрана /ТЕ/ „Станари“ највећа појединачна инвестиција у БиХ. На конференцији за новинаре у Станарима уприличеној након свечаног отварања ТЕ, Додик је рекао да је за Републику Српску од изузетне важности чињеница да ће овђе радити 1.000 радника и да ће ова ТЕ допринијети енергетској стабилности Српске. Он је честитао предсједнику групације „ЕФТ“ Вуку Хамовићу, кинеским партнерима и Великој Британији што су изнијели овај пројекат. „Ово је велики дан и побједа свих нас. Импресиониран сам виђеним и чињеницом да је у свему овоме учествовала Влада Српске“, нагласио је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цијановић оцијенила је да се недавним отварањем дионице ауто-пута и данашњим отварањем ТЕ „Станари“ значајно мијења привредна слика цијеле регије. „Значајно је и за регију и за Републику Српску што ће овђе бити запослено скоро 1.000 радника чије ће плате бити изнад просјека“, нагласила је Цвијановићева. Предсједник групације „ЕФТ“ Вук Хамовић истакао је да је Влада Српске максимално помогла да се изнесе овај пројекат вриједан 550 милиона ввера који је заршен прије предвиђеног рока и са одређеним уштедама и да ће посао добити око 1.000 људи.

Независне

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.