Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Antologija srpske književnosti

Velika “Antologija srpske književnosti”, sa sto književnih dela, od danas je besplatno dostupna na internetu.

Projekat digitalizacije značajnih dela srpske književnosti Antologija srpske književnosti napravljen je sa ciljem da se zainteresovanim čitaocima širom sveta učine lako dostupnim kapitalna dela srpske književnosti.

 

 

Ova digitalizovana biblioteka besplatno je dostupna svima, i u funkciji je promocije književnih i kulturnih dobara u međunarodnim okvirima, kao i podizanja književne, opšte i digitalne pismenosti građana. Jer, književnost je, po mnogo čemu, središnji deo srpske kulture: ona, u skladu sa svojom prirodom, čuva jezičko, kulturno i civilizacijsko pamćenje našeg naroda.

 

Digitalna edicija Antologija srpske književnosti ima preko 100 dela narodne, stare i nove književnosti dostupnih za preuzimanje preko interneta: od srednjovekovnih žitija srpskih svetaca i narodne poezije i proze, preko najznačajnijih dela književnosti XVIII i XIX veka, do izuzetnih ostvarenja s početka XX veka koja nisu pod autorskim pravima i važnih savremenih književnih dela za čije su objavljivanje u ovoj ediciji pravo dali sami autori.

Sve knjige su na srpskom jeziku i u ćiriličnom pismu.

Odabir dela napravio je Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu, a digitalizaciju je izvršio Majkrosoftov Centar za razvoj softvera u Beogradu, u okviru aktivnosti Majkrosoftovog programa "Partner u učenju.

 

http://www.antologijasrpskeknjizevnosti.rs./ASK_sr_projekat.aspx

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.