Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Pećina Rastuša je arheološki „Eldorado“

Lokalitet pećine Rastuša kod Teslića predstavlja arheološki „Eldorado“, jer je veoma bogat artefaktima iz ledenog doba, kao i iz perioda boravka neandertalca i prelaska sa skupljačke na poljoprivrednu proizvodnju u ovom regionu, rekao je viši predavač Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Kembridžu Preston Tor Mirakl.

 

Mirakl je tokom predavanja na naučnoj tribini „Ljudi i okolina ledenog doba u Republici Srpskoj“ u Banjaluci rekao da se starost artefakata na ovom lokalitetu proteže i do 130.000 godina unazad i da su, pored tragova boravka neandertalca, pronađeni brojni ostaci pećinskih životinja, među kojima su pećinski medvjedi, jeleni i lavovi.
On je dodao da su iskopavanja u pećini Rastuša posljednji segment istraživanja u sjevernoj BiH, koja su počela 2006. godine, gdje je za vrlo kratko vrijeme otkriven veliki broj lokaliteta sa ostacima iz perioda posljednjeg ledenog doba.

Prema njegovim riječima, sada je otvorena mogućnost da se prate klimatske promjene u ovoj pećini u posljednjih 100.000 godina i ona ima značaj kao i nalazišta u Krapini i Vindiji.
Miraklovo predavanje organizovala je Matica srpska – Društvo članova Matice Srpske u Republici Srpskoj.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.