Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Пећина Растуша је археолошки „Елдорадо“

Растушка Пећина / Фото: Неђо Сувајац

Локалитет пећине Растуша код Теслића представља археолошки „Елдорадо“, јер је веома богат артефактима из леденог доба, као и из периода боравка неандерталца и преласка са скупљачке на пољопривредну производњу у овом региону, рекао је виши предавач Одсјека за археологију Универзитета у Кембриџу Престон Тор Миракл.

Mиракл је током предавања на научној трибини „Људи и околина леденог доба у Републици Српској“ у Бањалуци рекао да се старост артефаката на овом локалитету протеже и до 130.000 година уназад и да су, поред трагова боравка неандерталца, пронађени бројни остаци пећинских животиња, међу којима су пећински медвједи, јелени и лавови.

Он је додао да су ископавања у пећини Растуша посљедњи сегмент истраживања у сјеверној БиХ, која су почела 2006. године, гдје је за врло кратко вријеме откривен велики број локалитета са остацима из периода посљедњег леденог доба.

Према његовим ријечима, сада је отворена могућност да се прате климатске промјене у овој пећини у посљедњих 100.000 година и она има значај као и налазишта у Крапини и Виндији.

Мираклово предавање организовала је Матица српска – Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.