Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Đekina hajdučka krv

Malo koje bratstvo u Čečavi zna priču o svojim dalekim precima. Savremenici obično pamte dva ili tri koljena silazne linije i dalja istorija ostaje obavijena velom tajne.

Bratstvo Đekića sačuvalo je predanje o prvom pretku koji je došao u Čečavu. Bio je to neki Đeko po kome se potomci nazvaše Đekići. Došao je sa porodicom iz Šipraga i naselio se u Planama, na jednoj krčevini pored potoka. Ta se njiva i danas zove Đekina luka i nalazi se iznad kuće Rade Gačića. Odatle se Đeko sa porodicom spušta bliže selu i dolazi na Vignjište (blizu kuće (Milana Stankovića). Sa Vignjišta se seli na Ambarište (gdje danas žive Pejičići), a odatle na sedlo između brda Paradnik i Sramotnjak gdje Đekići i danas žive.

Česta Đekina seljakanja vezuju se za njegove lopovluke. Priča se da nikada ništa nije radio i da se cijelog života bavio krađama i sitnim lopovlucima. Zbog toga je bio primoran da bježi od komšija i često se seljaka. Sačuvana je priča da je Đeko otišao u Tešanj da iz štale nekog bogatog Turčina ukrade volove. Kad je došao do štale vidio je da su vrata zaključana, pa je našao komad žice kojom je kroz nalog ubadao svezanog vola. Mukanje govečeta probudilo je gazdu koji je došao da obiđe štalu. Đeko se sakrio u blizini i vidio da gazda drži ključ iznad vrata. Kada je gazda otišao Đeko nađe ključ, otključa vrata i odvede volove sve do Broda gdje ih je prodao. Turci su odmah posumnjali da bi lopov mogao biti Đeko, ali mu krivicu nisu mogli dokazati.Iako su priče o Đeki ostale do danas, ne zna se pouzda-no ko su njegovi potomci. Današnji Đekići pamte braću Jovu i Marka. Jovo je imao troje djece: Leksu, Vaskrsiju i Goju, a Marko sinove Lazara i Kršiju. Lekso je imao sina Milivoja (Milana) i kćer Maru. Milanova djeca su Slavko, Mirko, Boško i Lekso. Vaskrsija je imao sinove LJubu i Dušana i kćer Milicu (udata za Miku Jotanovića). Dušan i LJubo nisu ostavili potomstva.

Gojo je imao tri sina: Antu, Maksima i Vida i kćer Maru. Antina djeca su Mitar, Dejan, Savo, Dušan, LJubica i Krista. Vid je imao sina Novu i kćeri Rosu i Milicu. Lazar Đekić imao je kćeri Zoricu i Radojku, a Kršija sina Gojka. Gojkovi sinovi su Neđo i Marko.

Sahranjuju se u Stanojevića groblju.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.