Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Porodica Savković

U Savkovićima danas ima oko četrdeset domaćinstava. Priča se da su u Čečavu došli iz Liplja i da su porijeklom iz Hercegovine. Pavle Savković tvrdi da postoje dvije loze Savkovića i da jedna vodi porijeklo iz Danilovgrada. Pošto svi slave Đurđevdan moralo bi se raditi o istoj lozi.

U Čečavu su došla braća Milovan, Ostoja, Jevto i Milan. Njihov rodoslov nisam mogao pouzdano utvrditi. Priča se da je njihov najstariji predak Kosta Savković. I među Savkovićima potomci različitih loza razlikuju se po nadimcima. Tako postoje Lopate, Krdžalići, Repašice, Đondre i Čaruge. Jedan od Savkovića odselio je u Štrpce, a jedan u Potočane kod Prnjavora. Prvo dijete upućeno na školovanje iz Savkovića bio je Rade Savković. Završio je poljoprivrednu školu u Beogradu 1920. godine. Kažu da je on donio u Čečavu prvi plug i sijačicu. Dušan Savković bio je poznati predratni trgovac. Imao je radnje kolonijalne robe u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Poslije rata je pobjegao u Kanadu i tamo ubijen od strane ustaške emigracije.
 
 

Dobročinitelj: Pukovnik Kosta Savković
 
U Australiji je živio Jevto Savković. Bio je u zarobljeništvu u Njemačkoj (u Hamburgu). Odatle je otišao u Australiju. Pričaju da je tamo imao svoj rudnik i da je nastradao u saobraćajnoj nesreći. Čečavcima je svakako najpoznatiji Kosta Savković (Stojanov). Kosta je bio načelnik obezbeđenja VMA u Beogradu i rado je pomagao svima koji su trebali ljekarsku pomoć u ovoj ustanovi. Penzionisan je u činu pukovnika. Živi u Beogradu. Čečavcima je manje poznat Živko Savković, pjesnik i novinar, koji živi i radi u Brodu. Živko je rođen u Čečavi od oca Obrada i majke Dese. Otac mu je poslije rata prodao imanje u Čečavi i sa porodicom odselio u Teslić.Po završetku hemijske škole Živko se zaposlio kao hemičar u Destilaciji. Sa prijateljima je osnovao gradsku instrumentalnu grupu u kojoj je bio bubnjar. Sedamdesetih godina seli se sa porodicom u Brod gdje prvo radi u Rafineriji nafte a zatim u lokalnom listu kao novinar. Široj javnosti poznat je kao ratni izvještač Radio-Beograda sa ratišta u Posavini 1992/93 godine. Objavio je nekoliko pjesničkih zbirki. O njegovoj neobjavljenoj knjizi dobrih pripovijetki pričao mi je Ranko Pavlović, urednik izdavačke djelatnosti u banjalučkom „Glasu Srpskom" 1995. godine. Živka sam upoznao u Bosanskom Brodu 1979. godine. U novinarskom poslu bio je slobodouman i oštar na peru. U kritici i glasnom razmišljanju često nije imao mjeru pa su tamošnji komunisti držali da je nacionalista i pritajeni četnik. Kada su ideolozi četništva javno progovorili, Živko nije prihvatio neodmjereno srbovanje pa su ga odmah proglasili komunistom. Kao nepodoban biva smijenjen sa dužnosti direktora Radija Brod 1995. godine. Rijetko ko je toliko vezan za zavičaj kao Živko Savković. Svake godine je u ljeto sa šatorom odlazio u Savkoviće i kampovao u vrbacima Ukrine nekoliko dana. Nije mogao da oprosti ocu što je prodao tamošnje imanje i tako ga lišio zavičaja. U Čečavi nije imao bliže rodbine i nije imao kome da ode.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.