Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Буђење природе у Чечави

Фото: Татјана Васић

Долазак прољећа за наше очи представља спектакл игре природе. Колико год нам била лијепа и питома, природа је подједнако дивља и сурова. Њена игра је таква и ми смо дио ње.

Са љетњом сезоном и високим температурама, поново креће активност гмизаваца, који су изнимно корисни у биолошкој разноликости и који имају битну улогу у хранидбеном ланцу. Један такав призор забиљежили смо високо у крошњама стабла поред ријеке Укрине.

Смук у птичијем гнијезду / Видео: Татјана Васић

Смук (Zamenis longissimus) који смо снимили је највећа змија која обитава на нашим просторима. То је неотровна змија и може нарасти и преко два метра. Боја тијела је једнолична, сивкастосмеђа без јасних шара. Налазимо га по ливадама и шумским пропланцима до 1500 метара надморске висине али се може наћи и у насељеним мјестима. Храни се ситнијим сисарима и птицама.

Велика сјеница / Видео: Татјана Васић

Велика сјеница (Parus major) је честа гнијездарица свих врста шума, паркова и вртова. Она је заштићена и вољена птица којој ће често дјеца и ратари направити гнијездо, а сви љубитељи природе је цијене, јер природа би без ње била угроженија и ружнија. Величина, сјајно црно тјеме, бијели образи и црна пруга по средини жуте доње стране тијела ју чине лако препознатљивом.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.