Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Од пара опанака до свјетске славе

КУД Душан Станковић

Културно-умјетничко друштво „Душан Станковић“ је основано 1951. године, да би, вјерује се, осамдесетих година прошлога вијека престало са радом. Требало је проћи више од три деценије како би био обновљен његов рад, а та част је припала Наташи Стојановић- Мастиловић. Циљ обнове је био да се Чечави, из којег потиче прва клица писмености у БиХ, врати стари сјај, а уједно да се омладина анимира да вреднује традиционалне вриједности које су значајне за појединца, породицу и заједницу.

Друштво, које је кренуло са ливаде и без једног комада ношње, данас броји 180 чланова од чега 150 активних. Почетком априла су оформили трећи ансамбл и сада раде у шест узрасних скупина узраста од 7 до 77 година, а чине га два ветеранска ансамбла, два друга ансамбла, један извођачки ансмабл и један трећи. Спајају дјецу, омладину и ветеране, а у својој колекцији данас имају око 400 комада ношњи.

Трећи ансамбл друштва у Теслићу је оформљен почетком априла

Друштво од 2019. године има свој огранак у Теслићу. Тренутно су у граду формирана три ансамбла а пробе се одржавају у сали основне школе Вук Караџић, у свим узрасним скупинама, уторком од 18 до 21 час. У Чечави се пробе одржавају сваке сриједе и петка у термину од 18 до 21 час. Чланарина је тренутно симболична и износи 5 КМ по домаћинству.

Златни фолклораши – извођачки ансамбл Чечава / Фото: Драган Продић

За четири године обнове друштво је имало више од 200 наступа, а Теслић и чечавски крај увелико представљају и у иностранству. Највећи успјех имали су у септембру мјесецу у Турској када су понијели титулу за коју сваки фолклораш живи а то је да будете најбољи међу најбољим, понијели су титулу побједника Интерконтиненталног фестивала Саримсакли, Дикили, Бурганија 2019, били су проглашени златним фолклорашима. Своје снаге омјерили су са 16 ансамбала цијелог свијета гдје је кореографија ветерана овог друштва однијела пехар за најбоље осмишљену кореографију. За село Чечаву и општину Теслић чуло се и у далекој Азији, Македонији, Италији, Словенији, Србији, Хрватској и многим другим земљама.

Са Интерконтиненталног фестивала Саримсакли, Дикили, Бурганија 2019, Турска

Прозвали су их амбасадорима теслићке културе као највеће и најаутентичније друштво општине Теслић. Иза себе имају 16 постављених кореографија у којима његују Изворна кола Чечавског краја али акценат стављају и на Србијанска кола. У друштву кажу да све то не би било могуће без талентованих играча и подршке родитеља.

Историјска смотра чека боља времена

Велики годишњи концерт који се одржава 25.04. и гдје се Чечава требала поново затрести уз величанствене наступе фолклораша и богати програм, одгођен је због текуће пандемије корона вируса.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.