Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Медо из Крушевице

Протекли викенд су ловачке камере за надзор постављене на хранилице дубоко у Крушевици, снимиле долазак медвједа на конак. Претпоставља се да је путник намјерник дошао за чобанима који у ово вријеме силазе са планине. Радило се о примјерку средње величине, који се на вечери и дријемци поред хранилице задржао до ујутру, када је продужио за Прњавор.

Ово није први пут да је медвједи свраћају на хранилиште у Крушевици. Прошле године је подножје Округлице посјетио још један већи примјерак, чији боравак смо успјели снимити. Такође, поједини возачи су прошле године тврдили да су их у невремена доба сретали и поред магистралног пута који пролази кроз Чечаву.

Снимак медвједа из 2020. године

Демографски колапс је погодовао обнови природе и враћању врста на своја аутоктона станишта, па данас поново имамо медвједе у Крушевици, даброве на Укрини и Јаворовој, срне поред зараслих кућишта, дубље у шуми обновљене колоније јазаваца, и лисице које су се одавно удомаћиле.

Сусрет са јазавцем у Петковићима, забиљежио Младен Станојевић

На територији Чечаве се налази око десетак хранилица за дивљач, од тога шест аутоматских и једна велика зидана. Одржавају их ловци подијељени у двије секције.

Даброви на дјелу, Укрина

1 Коментар

  • Fino je to da se medo vratio, jer tu mu je i prije rata bilo staniste. Iskreno nebi volio da ga sretnem.
    Sjecam se da sam kao djecak volio ici u gljive pa sam znao srest i srndaca, jednom sam se rasplakao kao dijete jer sam bio tuzan sto je pobjegao. Uvijek je fino vidjet i divljac u sumi, ribe i rakove u Ukrini, ja sad odoh od teme al nostalgija cini svoje.
    Hvala Mileticu za ovaj clanak, pozdrav iz dijaspore. Nedjo Jovic iz Ukrinice

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.