Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Četrnaest godina Dejtonskog sporazuma

U Republici Srpskoj danas se obilježava 14. godišnjica Dejtonskog sporazuma , koji je potpisan 21. novembra u Dejtonu, a parafiran 14. decembra iste godine u Parizu.

 

Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma unijet je kao državni praznik u Zakon RS o obilježavanju slava i svetkovina u ovom entitetu. Četrnaest godina kasnije, niko od potpisnika sporazuma nije živ, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji.

Premijer RS Milorad Dodik je, povodom 14. "rođendana" Dejtona izjavio da je taj sporazum najbolji mirovni sporazum u svijetu nakon završetka Drugog svjetskog rata: "Prošlo je 14 godina od potpisivanja sporazuma i u BiH nema etničkih sukoba. Nije ih bilo od 1995. godine i to je svakako najznačajnija vrijednost ovog sporazuma. Njegova druga, gotovo jednako značajna vrijednost je politički sistem koji je uspostavljen u Dejtonu."

Dodik je istakao da se decentralizovana BiH, sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna naroda pokazala kao najbolja formula za zajednički život u BiH, jer da taj sistem nije dobar, dodao je, ova država ne bi mirno funkcionisala već 14 godina.

On je naveo da svi problemi u BiH proističu iz činjenice da je nizom pojedinačnih reformi i nametanjem rješenja mimo volje enititeta i naroda u BiH, međunarodna zajednica, oličena u raznim visokim predstavnicima, djelimično narušila Dejtonski mirovni sporazum.

"Svi koji računaju na to da je budućnost BiH u rušenju Dejtonskog sporazuma veliki su politički avanturisti ili neznalice, što na kraju dođe na isto. Onoga trenutka kada padne sporazum kojim je država uspostavljena – pada i država koja je sporazumom uspostavljena. Mi nismo avanturisti, nama nije do rata i sukoba“, poručio je premijer RS.

"RS se odrekla mogućnosti da samostalno funkcioniše i ostala je u državno pravnom okviru zvanom BiH. Tokom 14 godina izgubila je previše svojih nadležnosti i previše vremena preganjajući se sa onima koji je 14 godina nakon rata ne žele prihvatiti. Mi nemamo namjeru, ni pravo da više išta izgubimo. Već smo i previše izgubili i dali", rekao je Dodik.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.