Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sahranjen patrijarh Pavle

{youtube}erKRgAPoECc{/youtube}

 

Уз пјесму "Христос воскресе" Његова светост патријарх српски Павле сахрањен је у четвртак у манастиру Раковица код Београда, а на посљедњем испраћају почаст му је одало око пола милиона људи.

 

Послије заупокојене литургије у саборној цркви у Београду поворка од неколико стотина хиљада људи кренула је према Спомен-храму светога Саве на Врачару, гдје су централно опијело служили Васељенски патријарх Вартоломеј и митрополит Црногорско-приморски Амфилохије уз саслужење црквених великодостојника.Послије служења опијела тијело патријарха Павла је превезено у манастир Раковица, гдје је сам чин сахране обављен без присуства камера и преноса на телевизији.

Патријарх Павле сахрањен је поред првог патријарха обновљене патријаршије Српске православне цркве, блаженопочившег Димитрија.

Посљедњем испраћају патријарха Павла присуствовало је више од 40 великодостојника свих православних цркава у свијету, као и чланови Исламске и Јеврејске вјерске заједнице, представници Ватикана и бројне државне делегације земаља у региону.

На платоу испред храма светог Саве пригодним говорима од патријарха су се опростили Васељенски патријарх Вартоломеј, митрополит Црногорско-приморски и чувар патријаршијског трона до избора новог патријарха Амфилохије и Борис Тадић, предсједник Србије.

Васељенски патријарх Вартоломеј рекао је да је патријарх Павле био достојан насљедник светог Саве, који је дорастао сложеним и болним околностима свог времена.

"Сведоци смо били његове огромне бриге за народ, отаџбину, цркву и проблеме читавог човечанства – сиромаштво, неправду, суровост моћника у односу на слабе, морални пад", истакао је Вартоломеј, који је предводио опијело преминулом поглавару Српске православне цркве.

Он је истакао да је "јавна тајна цркве широм васељене да некадашњи епископ рашко-призренски, касније патријарх Павле, није био првојерарх обичне мјере".

"Иако ситан и слабашан телом, био је гигант по начину размишљања и духу. Подигао је терет крста и страдања српског народа у искушењима последњих година и био израз његовог јединства", рекао је Вартоломеј.

 

Снимак емисије "Документ времена"

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.