Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Четрнаест година Дејтонског споразума

У Републици Српској данас се обиљежава 14. годишњица Дејтонског споразума , који је потписан 21. новембра у Дејтону, а парафиран 14. децембра исте године у Паризу.

Дан потписивања Дејтонског споразума унијет је као државни празник у Закон РС о обиљежавању слава и светковина у овом ентитету. Четрнаест година касније, нико од потписника споразума није жив, а политичари у БиХ и даље расправљају о његовој ревизији.

Премијер РС Милорад Додик је, поводом 14. „рођендана“ Дејтона изјавио да је тај споразум најбољи мировни споразум у свијету након завршетка Другог свјетског рата: „Прошло је 14 година од потписивања споразума и у БиХ нема етничких сукоба. Није их било од 1995. године и то је свакако најзначајнија вриједност овог споразума. Његова друга, готово једнако значајна вриједност је политички систем који је успостављен у Дејтону.“

Додик је истакао да се децентрализована БиХ, састављена од два равноправна ентитета и три равноправна народа показала као најбоља формула за заједнички живот у БиХ, јер да тај систем није добар, додао је, ова држава не би мирно функционисала већ 14 година.

Он је навео да сви проблеми у БиХ проистичу из чињенице да је низом појединачних реформи и наметањем рјешења мимо воље енититета и народа у БиХ, међународна заједница, оличена у разним високим представницима, дјелимично нарушила Дејтонски мировни споразум.

„Сви који рачунају на то да је будућност БиХ у рушењу Дејтонског споразума велики су политички авантуристи или незналице, што на крају дође на исто. Онога тренутка када падне споразум којим је држава успостављена – пада и држава која је споразумом успостављена. Ми нисмо авантуристи, нама није до рата и сукоба“, поручио је премијер РС.

„РС се одрекла могућности да самостално функционише и остала је у државно правном оквиру званом БиХ. Током 14 година изгубила је превише својих надлежности и превише времена прегањајући се са онима који је 14 година након рата не желе прихватити. Ми немамо намјеру, ни право да више ишта изгубимо. Већ смо и превише изгубили и дали“, рекао је Додик.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.