Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Празник Рођења Пресвете Богородице

Празник Рођења Пресвете Богородице, слава храма у селу Чечава, ове године прослављен је у знаку јубилеја, 150. годишњице освећења чечавског храма.

Прослава је почела празничним вечерњим богослужењем, које је уз саслужење свештенства Архијерејског намјесништва теслићког служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански господин Хризостом. 
Свету Литургију на празник Рођења Пресвете Богородице служио је Архијерејски намјесник теслићки, протојереј-ставрофор Миладин Вуковић уз саслужење више свештеника из намјесништва теслићког. Након Свете Литургије услиједио је избор кумова славе за наредну годину.
Послије избора кумова за наредну годину, а ове године је кумство преузео ранији кум звона на чечавском храму, господин Ђуро Продановић, и извршене литије око храма, услиједило је освећење жита и ломљење славског колача.
По завршетку литургијског дијела, услиједио је културно-умјетнички програм у порти храма, гдје је наступило више Културно-умјетничких друштава из намјесништва теслићког, а посебне овације су доживјеле фолклорне групе и вокални солисти из Чечаве. Програм је пратио велики број парохијана и гостију, који су дошли да подрже прославу овог значајног јубилеја.
По завршетку културно-умјетничког програма, присутнима се обратио парох чечавски, протојереј-ставрофор Драган Ерић и позвао све присутне на заједничку трпезу љубави.

Чечава уочи празника Рођења Пресвете Богородице: Освећење споменика и живописа, свечана академија и промоција монографије “Чечава – мала Србија у Босни“

Храмовна слава Парохије чечавске, празник Рођења Пресвете Богородице, ове године ће бити прослављена у знаку јубилеја – сто педесете годишњице освећења храма.

cecava gospojina vecernja 60

Прослава је почела празничним вечерњим богослужењем, које је уз саслужење свештенства Архијерејског намјесништва теслићког служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански господин Хризостом. Епископ Хризостом је освештао обновљене споменике утемељивачима храма, Стојану и Стевану, те Јеврему – свештеницима из лозе Станковића, која је у Чечави дала пет свештенослужитеља. Овом приликом освештан је и живопис у храму. У својој бесједи, Епископ Хризостом је, говорећи о смислу Празника, нагласио да је Рођење Пресвете Богородице слава храма, али и слава сваког од парохијана, јер они сачињавају Живу Цркву Христову. Истакао је и потребу да се молитвено сјећамо наших предака који су подизали светиње, да у њима имамо узор и примјер како се вјера чува и његује и у тешким временима.

cecava gospojina vecernja 85

На свечаној академији приређеној овом приликом, присутнима се обратио парох чечавски, протојереј-ставрофор Драган Ерић, а ријечи благослова упутио је и Епископ Хризостом. Сажето и језгровито предавање одржао је директор Патријаршијског архива у Београду, господин Радован Пилиповић, промовишући уједно и монографију “Чечава – мала Србија у Босни“, која је поводом овог јубилеја приређена, а чији је господин Пилиповић аутор. 
У умјетничком дијелу програма учешће је узео хор “Србадија“ из Бијељине, под руководством госпође Десанке Тракиловић, господин Милош Милићевић, глумац-аматер из Добоја и ђакон Младен Ковачевић, као сценариста и водитељ програма. Програм је пратио велики број парохијана и гостију, који су дошли да подрже прославу овог значајног јубилеја.

Ђакон Младен Ковачевић, eparhijazvornickotuzlanska.info

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.