Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Први сушени плодови из чечавске сушаре

Сушење шљиве

Протеклих дана су осушени први плодови у сушари инсталираној прије нешто више од два мјесеца у дијелу фискултурне сале у згради старе школе. У партнерском пројекту Integrated Local Development Project (ILDP) Републике Српске и владе Швајцарске, а кроз подршку UNDP-а и општине Теслић, Витковцима и Чечави су дониране по једна сушара и 4350 садница воћа за 18 пољопривредних произвођача.

Срето Симаковић, који је испред Мјесне заједнице задужен ѕа сушару, каже да капацитет и услови зависе од воћа које се суши.

Сушење јабуке или крушке би коштало око 30 КМ за једну туру. Капацитет сушаре је 250 до 300кг сирове шљиве а за остало још не знам јер зависи колико се крупно сијече воће. Свако ко суши је дужан да дежура током цијелог процеса сушења и дужан је да донесе дрва пошто се суши на дрво. Ја сам ту када се роба уноси, када се пали ватра и долазим повремено када се мијењају температуре и када се завршава процес сушења. Сви су дужни да очисте сушару и просторорију након употребе”

– истиче Срето.

У склопу сушаре се налази и машина за сјечење воћа као и машина за вакум паковање које се могу користити, стим да сви који пакују морају донијети властите кесе за паковање.

У Чечаву је стигло и 600 садница шљиве, за колико је исказана потреба у чечавским регистрованим привредним газдинствима. По 300 садница су добили пољопривредници Миливоје Томић и Зоран Вучић.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.