Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Нова Борја продата фирми чији је власник осумњичен да је оштетио буџет РС-а

Инвестиционо-развојна банка РС је закључила Уговор о продаји акција државног капитала из портфеља Акцијског фонда РС у предузећу Нова Борја Теслић фирми Интерлигнум из Теслића.

Интерлигнум је купио 92,6 посто државног капитала, односно 12.850.472 акције државног капитала.

Обавезао се на то да ће платити продајну цијену у износу од 350 хиљада КМ, инвестирати у наредне двије године 4,7 милиона КМ, запослити 150 радника у првој години, 200 радника у другој години и 250 радника у трећој години периода запошљавања.

Власник и директор Интерлигнума Стојко Петковић, заједно с директором фирме Сировинапродукт из Добоја Зораном Мишковићем, прошле године је осумњичен да је злоупотребом положаја оштетио буџет РС за 1,1 милион марака, односно да је свом Интерлигнуму незаконито прибавио корист од 2,5 милиона марака.

Петковић је и даље власник и директор Интерлигнума.

Влада Републике Српске је у јулу 2009. године купила некадашњег локалног гиганта ДИ Борја за 7.350.000 КМ и формирала предузеће Нова Борја, тврдећи да је циљ предузеће у стечају сачувати од пропасти.

Након кратког периода Влада РС је одлучила опет продати Нову Борју Стојку Петковићу који је у исто вријеме био и предсједник Наџорног одбора Нове Борје.

Он је од планираних 6,3 милиона КМ уплатио само депозит од 60.000 КМ, тако да је купопродајни уговор раскинут, али је Интерлигнум као закупац наставио користити погоне Нове Борје.

Анексом уговора о закупу, од 23. априла 2015. године, Интерлигнуму је дато право првенства код приватизације, као и право на поврат свих уложених средстава, али и новца датог на име обавеза према радницима.

Нова Борја је под Петковићевом управом направила губитак од близу два милиона марака и остала дужна Интерлигнуму око 700 хиљада КМ.

Министар индустрије РС Петар Ђокић је у септембру 2015. године рекао да никоме није дато ексклузивно право куповине, него само могућност да то могу бити они, али да то могу бити и други који би дали понуду која може бити боља од понуде Интерлигнума, ако евентуално дође до тога да се даље преговара о даљњим активностима и трансформацији власништва.

Стојко Петковић је дугогодишњи члан СНСД-а.

 

klix.ba

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.