Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Bolest mora da sačeka jutro

Iako u Tesliću radi sedam apoteka, stanovnici opet teško dolaze do lijekova u noćnim časovima, zbog toga što u ovoj opštini nema dežurne apoteke.

Stanovnici Teslića kažu da se sa ovim problemom bore već dvije decenije. Kažu da imaju dežurnog ljekara, ali ne i apoteke, pa često u po noći odlaze po lijekove u neku od susjednih opština.

 

 

– To je veliki problem, posebno zimi. Nikad se ne zna šta nas može zaboljeti i koji nam lijek može zatrebati, ali je besmisleno da se snabdijevamo medikamentima i prije nego što nam budu potrebni. Ipak, u mnogim domaćinstvima se čuvaju zalihe paracetamola i drugih lijekova protiv gripa, jer je teško prevaliti po kiši i snijegu nekoliko kilometara – rekao je Saša Marković iz Teslića i dodao da je proteklih godina bilo još gore jer su apoteke radile do popodnevnih časova.

 

– Problem je djelimično riješen uvođenjem druge smjene u nekim apotekama, ali je ostalo pitanje šta da radimo poslije 22 časa, kada se apoteka zatvore. Mnogi se našale pa kažu da se naveče ne smijemo razboljeti – rekao je Marković.

Vlasnici apoteka tvrde da nema uslova za noćni rad jer bi to zahtijevalo dodatna izdvajanja, što je gotovo nemoguće.

– Uvođenje noćnih smjena bi znatno otežalo uslove poslovanja jer bismo morali da povećamo broj zaposlenih, a nagomilali bi se i drugi troškovi, poput struje, grijanja, prekovremenog rada – kažu u apotekama.

Apotekari se slažu da i kada bi se našao način da neko subvencioniše plaćanje radnika u noćnim časovima, postavlja se opet pitanje bezbjednosti, tako da ni dodatni novac ne bi riješio problem.

Ranijih godina o tome su vođeni razgovori sa teslićkom lokalnom upravom, ali je sve ostalo na pokušaju traženja rješenja. Svi se slažu da bi dežurstvo bilo neophodno, ali ga nerado prihvataju. Iako su apoteke dobro snabdjevene, stanovnici Teslića ističu da im to ništa ne znači jer u večernjim časovima ne mogu da dođu do njih.

 

"Gradska apoteka"

Apoteka sa najdužom tradicijom, čiji je osnivač opština Teslić, "Vasa Pelagić" prije dvije godine izdata je u zakup zbog velikih dugovanja koje je naslijedila aktuelna teslićka vlast, tako da više osnivač i nema uticaj na raspored rada ove ustanove. Ona sada funkcioniše kao "Gradska apoteka", ali za razliku od prijeratne tradicije, nema noćno dežurstvo, iako, istina, ima najduže radno vrijeme.

(Glas Srpske)

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.