Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Pripreme za gradnju elektrana na Bosni

 Skupština opštine Doboj usvojila je odluku o planu parcelacije za izgradnju mini-hidrocentrala na svom području. Tako su stvoreni uslovi da nadlležno ministarstvo izda potrebnu dokumentaciju. -Neophodne su urbanistička, građevinska i upotrebna dozvola, kako bi gradnja mogla da počne. U ovom slučaju riječ je o mini-hidroelektrani, koja treba da se gradi u Doboju na rijeci Bosni – rekao je načelnik Odjeljenja za prostor i uređenje opštine Doboj, Nebojša Marić.

Predstavnik investitora i koncesionara norveške firme "Tehnorenerdži" Vladimir Aljetić istakao je da se radi o jednoj veoma značajnoj investiciji u Republici Srpskoj, koja predviđa izgradnju sedam mini-hidroelektrana od Doboja do Modriče.

– U prvoj fazi projekta predviđena je gradnja tri hidroelektrane na području dobojske opštine, a prva na redu je mini HE "Doboj". Prikupljamo potrebnu dokumentaciju za početak radova, koji će biti ne samo na izgradnji centrale, već i na uređenju korita rijeke Bosne od ušća Usore u Bosnu do mosta u prigradskom naselju Bare – kaže Aljetić.

Tehničko rješenje izgradnje svih elektrana jeste tipizovano.

– To su protočne hidroelektrane sa dva agregata, izuzev one u Paklenici gdje će se postrojenje zasnivati na mašinskoj hali i cjevovodu. U prosjeku svaka od ovih mini HE koštaće oko 42 miliona evra – kaže glavni inženjer za razvoj i analitiku "Elektro – Doboja" Saša Đekić.

 

Nasip

 Ovom prilikom biće zaštićeno priobalje i omogućen izlazak stanovnicima na obale rijeke Bosne.

– To će, u saradnji sa lokalnom zajednicom, biti omogućeno izgradnjom nasipa sa pješačkim stazama i drugim rekreativnim sadržajima. Kako se dalje budu gradile mini-hidroelektrane, tako će biti uređivano korito Bosne gotovo sve do ušća u Savu – navodi Aljetić.

 

Izvor:Glas Srpske

foto: Suvajac

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.