Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prnjavorski vrt najljepši u Srpskoj

Dvorište Rajka Bokura, penzionera u prnjavorskom selu Štrpci, već nekoliko dana najposjećeniji je prostor na području prnjavorske opštine. Svi dolaze da vide kako izgleda najljepše uređeno dvorište u Republici Srpskoj, ali i da čestitaju Rajku na priznanju koje je dobio u akciji "Biramo najkutak RS", koju su organizovali "Glas Srpske" i Radio-televizija Republike Srpske.

Ovaj sedamdesetogodišnji penzioner ne krije radost zbog nagrade koja će ga, kako kaže, dodatno stimulisati da nastavi "udarnički" raditi na održavanju svog cvjetnog vrta.

Dvorište porodice Jotanović iz Teslića, kako nezvanično saznajemo, je dobilo najveći broj glasova sms porukama ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. 

– Svjestan sam da nije mala stvar biti najbolji u takvoj konkurenciji. Zahvalan sam organizatorima, a ovakve akcije doprinijeće, bez sumnje, podizanju novih, lijepo uređenih i cvijećem bogatih dvorišta – kaže Rajko.

 

Svojevremeno je radio na brojnim gradilištima po bivšoj Jugoslaviji, a u slobodno vrijeme volio je da razgleda dvorišta, prikuplja tuđa iskustva, razmjenjuje pelcere. Svoje dvorište održava punih 37 godina. Radi i danas sa puno ljubavi i raduje se svakom novom cvjetanju.

 

– U ovakvom ambijentu i ne primijetim da mi dan prođe. Cvijeće usporava starost, daje nekakav poseban osjećaj zadovoljstva. Sa svojim ružama "razgovaram", otvaram im svoju dušu. Ovaj vrt je moja banja, rekreacija i mir, ovo su moji Havaji – priča Bokur.

 

Ima oko 4.000 sadnica cvijeća, rastinja i drveća. Uzgaja i neke mediteranske biljke, koje je prilagodio kontinentalnoj klimi. Obaveza održavanja i uređenja oslobodio je suprugu Maricu.

 

– Navikle su ove biljke na moju ruku, izdašno cvjetaju kada sam ja uz njih. Nema tu, doduše, nekog posebnog recepta. Valja raditi kao i sa živim stvorenjima. I cvijeće ima dušu – veli ovaj baštovan.

Odavno je tijesno u dvorištu, pa je ruže počeo da sadi i van ograde, uz asfaltni put. Uvijek je spreman da drugima da savjet kako da uspiju u formiranju vlastitih cvjetnjaka. Rajko kaže da bi bio najsrećniji kada bi svi živjeli u okruženju kakvo je njegovo dvorište.

 

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.