Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jovanov grob

U Planama, nedaleko od kuće Jotanovića, nalazi se mjesto koje i danas mještani zovu Jovanov grob. Na mjestu ne postoji humka ni oznaka grobnog mjesta. Postoji predanje da je na tom mjestu ubijen Jovan Jotanović, jedan od dvojice braće koja su iz Liplja došla u Čečavu (brat Milinka) i nastanili se na mjestu gdje i danas žive Jotanovići.

 

Prema predanju, Jovan je sa svojim sinovcem Mitrom (Milinkov stričević) otjerao svinje na pijacu u Banju Luku, u namjeri da ih proda i kupi „podmiru" za kuću. Svinje nisu prodali pa su u povratku, došavši u šumu Javorova (a išli su pravcem Javorova — Šnjegotina — Jošavka — Banja Luka), svinje ostavili u šumi, a oni produžili kući. Svinje su u to vrijeme mještani od kuća nagonili u obližnje hrastove šume gdje su se u čoporima zadržavale sve do zimskog perioda, same pronalazeći hranu: žir, korijenje i travu.

Javorova je u to vrijeme bila pod gustom hrastovom i bukovom šumom i udaljena od naselja i puteva pa je bila stjecište i utočište hajduka koji su u njoj imali svoja skloništa i uspješno izvodili svoje hajdučke pohode. Saznavši da je Jovan sa sinovcem otišao da proda svinje (sumnja se da ih je obavijestio neko od komšija), hajduci odluče da naprave zasjedu i otmu im novac ili kupljenu robu. Sačekavši ih na mjestu koje se danas zove Jovanov grob, i videći da ne gone svinje, zaključe da su prodajom zaradili pare, izađu pred njih i zatraže da im predaju  novce. Nisu im povjerovali da svinje nisu prodali, pa su ih obojica tukli. Jovana su udarajući ubili, a Mitar se od udaraca onesvjestio. Misleći da su oba mrtvi, hajduci odu, a Mitar dođe sebi i dovuče se do kuće, te ispriča šta se desilo.Jovana sahrane na mjestu gdje je ubijen i od tada to mjesto zovu Jovanov grob. Isprebijanog Mitra umotali su u sveže oderane jareće kožice, tada jedini efikasan lijek za uboje i otekline, te ga izliječili. Sve do Drugog svjetskog rata grob je održavao Jovanov unuk i imenjak Jovan Jotanović (Ostoje). Smrću unuka Jovana i njegovih sinova, Save, Steve, Petra i LJube, grob se više ne održava.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.