Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Odobrenje za izgradnju mlina

Malo ko danas zna da je za vrijeme austrougarske vlasti za izgradnju običnog mlina na potoku bilo potrebno pisati molbu Okružnom načelstvu u Banju Luku, koje je za izgradnju davalo pismeno odobrenje zvano „dozvoljbena isprava". Odobrenje je sadržavalo uslove po kojima je mlin mogao biti sagrađen.

Pored imena vlasnika, vrste mlina, parcele na kojoj se mlin gradi i rijeke ili potoka na kome se grade „dozvoljbena isprava" je sadržavala i posebne uslove („naročite ustanove") kojih se graditelj morao pridržavati. Tako se propisivala veličina mlinske zgrade, visina pletera (brane), izgradnja propusta, obaveza snošenja štete koja trećim licima nastane lošom gradnjom i uslovi po kojima se može pristupiti popravci mlina. Posebno se propisivala obaveza da na mlinu mora na ulaznim vratima biti na limenoj ploči ispisan broj „dozvoljbene isprave".

Ovo je primjer sa koliko je reda i smisla za organizaciju vlasti Austro-Ugarska organizovala život u okupiranim zemljama i vršila njegovu kontrolu.

 

 

Austrijske „naročite ustanove"

 

Sveto Krunić je sačuvao „dozvoljbenu ispravu" koju je dobio njegov djed Gavro Krunić 1911. godine za izgradnju mlina na potoku Čečavica (ispod današnjeg i prvobitnog kućišta Krunića).

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.