Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Šumarska zakletva

Prilikom okupacije Bosne i Hercegovine (1878) 22. pješadijski puk i Prva gorska brigada sa sjedištem u Banjoj Luci dobijaju zadatak da okupiraju područje istočno od Banje Luke. Jedan odred trebao je zaposjesti Kotor-Varoš i uspostaviti vezu sa glavninom snaga koje su išle pravcem Brod—Sarajevo dolinom rijeke Bosne. Prethodnicom ovog pokreta komandovao je pukovnik Janski, koji je sa svojim štabom i odredom konjice prešao Borje i spustio se u dolinu rijeka Mala i Velika Usora. U njegovoj jedinici nalazio se mladi kapetan, po zanimanju šumarski inženjer, čiji zadatak je bio da izvrši popis šumskih dobara cijelim pravcem kretanja njegove jedinice.

Ime mladog inženjera nije poznato, ali se zna da se poslije okupacije na područje sliva Velike i Male Usore vratila grupa inženjera, njegovih kolega, koja je sačinila Elaborat o količini drvne mase, konfiguraciji terena i stanju saobraćajnica da bi ubrzo nakon toga u Pribiniću bila osnovana šumska uprava i započeta izgradnja usko-tračne pruge Usora — Teslić — Pribinić.

 

Zabranjeno članstvo u političkim partijama: Šumarska zakletva iz vremena Austro-Ugarske

 

U plan austrijskih inženjera ušlo je i područje Javo-rove u Čečavi, pa je u Čečavu upućen i prvi šumar (vjerovatno oko 1880. godine). Bio je to Risto Majstorović. Prva šumska kuća nalazila se oko pola kilometra nizvodno od Sastavaka (danas posjed Vučića).

Jna se da su kasniJe čuvari šuma u Čečavi bili Ivan Orlovac, Andrija Kesić, Simeun Dujić, Miloš Jotanović, Stjepan Vaselić, Svetislav Ilić, Mirko Simeunčević, Miloš Jotanović, Novo Miljić, Franjo Marešić, Boro Letić i Atif Omerašević. Danas u Čečavi su šumari: Živko Jotanović, Vojo Jotanović, Novo Vučić, Stojan Perić i Dragoljub Marić.U zaostavštini Dušana Krunića ostala je sačuvana šumarska zakletva iz vremena Austrije – lijep primjer autoriteta službe i državne brige o dragocjenom prirodnom blagu.Prvi šumarski radnik iz Čečave bio je Jovica Kovačević. Kao radnik Destilacije drva bio je upravnik manipulacije „Šabajkovac". U jednom pisanom tekstu o istoriji Destilacije stoji zapisano da je Jovica Kovačević bio „radin, pravedan i ugodan čovjek, te iako pravoslavac, u to doba srbovanja na veliko ne samo da nije ispoljavao srpskog šovinizma, nego je suprotno od mnogih drugih Srba poštovao nacionalna osjećanja Hrvata". Bio je narodni poslanik u vremenu od 1920-1925. godine. Imao je dućan u svojoj kući u Rečanima.

0 Коментарa

Још нема коментара

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.